Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα κλονίζεται. Ο κώδωνας του κινδύνου που ήχησε με τα πρωτοφανή ποσοστά αποχής στις Βουλευτικές (46,2%) και Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 (60% στον β’ γύρο) φαίνεται να μην ακούστηκε ή να αγνοήθηκε επιδεικτικά.

Τους τελευταίους μήνες, μόνο, έχουν λάβει χώρα γεγονότα τα οποία γιγαντώνουν την απογοήτευση των πολιτών και την δυσπιστία τους για το πολιτικό σύστημα, με σημαντικότερο την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών. Αντί για προανακριτική επιτροπή διεξήχθη μια εξεταστική επιτροπή – παρωδία, με σημαντικούς μάρτυρες να μην καλούνται, με τον πρώην Υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή να προσέρχεται και να “κουνά το δάχτυλο” στους βουλευτές -όπως κούναγε το δάχτυλο όταν διαβεβαίωνε ότι τα τρένα είναι ασφαλή- με το πόρισμα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία περί ευθυνών πολιτικών προσώπων να αγνοείται πλήρως και με τις εργασίες της να κλείνουν άρον άρον, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση των πορισμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής. Την συζήτηση αυτή απαξίωσε ο Πρωθυπουργός καθώς δεν παρευρέθηκε στη Βουλή, ενώ ελάχιστοι ήταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έδωσαν το παρών στη συζήτηση, στην οποία το κόμμα τους θα υποστήριζε το πόρισμά του, το οποίο συμπέρανε ότι για το δυστύχημα των Τεμπών ευθύνονται οι νεκροί μηχανοδηγοί και ο σταθμάρχης. Το ανθρώπινο λάθος. Έφταιγαν όλοι εκτός από τον τότε Υπουργό τους.

Η σταγόνα που φαίνεται να ξεχειλίζει το ποτήρι, αποτελεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στις 24.3.2024, που κάνει λόγο για μοντάζ των συνομιλιών που δημοσιεύθηκαν τις ημέρες μετά το δυστύχημα, δήθεν ως συνομιλίες μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών της μοιραίας αμαξοστοιχίας, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η επικοινωνία με άλλο τρένο τοπικού δικτύου. Το δημοσίευμα αυτό, οδήγησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη να αναλάβει την πρωτοβουλία κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, η οποία έλαβε τη στήριξη της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Τα ερωτήματα είναι κρίσιμα. Ποιος κρύβεται πίσω από το “μοντάρισμα” και τη συρραφή δύο διαφορετικών συνομιλιών προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους;

Είναι αυτονόητο, ότι με όλα τα παραπάνω δεν προσβάλλεται μονάχα η μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Προσβάλλονται οι συγγενείς των θυμάτων, η κοινή λογική αλλά και η νοημοσύνη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας που ζητά δικαιοσύνη.

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα απαξίωσης της λογικής και του κράτους δικαίου, ήρθε να προστεθεί η υπόθεση για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού και η διοχέτευσή τους από τη ΝΔ στην ευρωβουλευτή του κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ψήφιση της επιστολικής ψήφου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ανόθευτο χαρακτήρα διεξαγωγής της. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι η διαφθορά στις σχέσεις κράτους-κόμματος καλά κρατεί και κάτω από τον εκσυγχρονιστικό μανδύα κρύβεται η κομματοκρατία και ένα κράτος-λάφυρο.

Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 1/3/2024, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αρκετές καταγγελίες απόδημων Ελλήνων, οι οποίοι φέτος θα έχουν δικαίωμα επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ότι έλαβαν μαζικά email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, κα. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφορικά με την προεκλογική της εκστρατεία για τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Οι ίδιοι ωστόσο δεν είχαν δώσει στην κα. Ασημακοπούλου τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ούτε συναίνεσαν στην επεξεργασία τους.

Η διαρροή προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων,  παραβιάζει τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (/2016/679/ΕΕ) και την εθνική νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων (ν. 4624/2019). Έτσι, προκλήθηκε η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η έρευνα της οποίας είναι σε εξέλιξη, μαζί με την αντίστοιχη έρευνα της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Τα αδικήματα που φαίνεται να συνθέτουν το σκάνδαλο -βεβαίως αναμένουμε τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εσωτερικών- είναι η παράνομη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων και η παράνομη εμπλοκή του κόμματος σε κρατικές λειτουργίες. Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει να κατατίθενται σχετικές αγωγές από πολίτες.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον να ξετυλίξει κανείς χρονικά το κουβάρι της υπόθεσης:

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, όταν έγινε αρχικά γνωστό το θέμα, αποφάνθηκε ότι «με κόπο» κατά τη μακρόχρονη πορεία της είχε συγκεντρώσει τα email των αποδήμων. Λίγες ημέρες αργότερα όμως, ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς της προκειμένου να μην λειτουργήσει επιβλαβώς για τον πρωθυπουργό και την παράταξή της. Την ίδια στιγμή ο γραμματέας αποδήμων της ΝΔ, αρχικά ισχυρίστηκε ότι πολιτικοί αντίπαλοι ήθελαν να πλήξουν τη δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Λίγο αργότερα απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Το σκάνδαλο της διοχέτευσης προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών προς την κα. Ασημακοπούλου, γίνεται σοβαρότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ μιλάμε για διαρροή από το ίδιο του Υπουργείο. Οι ρίζες λοιπόν του σκανδάλου, φαίνεται να φτάνουν στον πυρήνα της διακυβέρνησης.

Πράγματι, από το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίχθηκε ότι εκλογικοί κατάλογοι δίνονται σε όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως κόμματος, πριν τις εκλογές. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται ταχυδρομικές διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και η διεύθυνση του εκλογέα. Άρα πώς έφτασαν οι ταχυδρομικές διευθύνσεις στην κα. Ασημακοπούλου, ώστε να στείλει newsletter;

Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί. Η επικρατούσα κυβερνητική νοοτροπία όμως υπάρχει και είναι ανεξάρτητη από το πόρισμα της δικαιοσύνης. Και αυτή είναι μια παλαιοκομματικού και πελατειακού τύπου αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως μηχανισμό ικανοποίησης συμφερόντων κομματικών στελεχών.

Όσο το κράτος, η διαφάνεια και οι θεσμοί απαξιώνονται, τόσο θα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε υποκλοπές, Τέμπη, διαρροές προσωπικών δεδομένων…

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Σταμούλης


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του What Politics Means και της συντακτικής ομάδας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του What Politics Means. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των δύο έως τριών πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο What Politics Means. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.