Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα αποτέλεσε μια κορυφαία γυναικεία προσωπικότητα του 19ου αιώνα. Μια γυναίκα με ηρωισμό, γενναιότητα και δύναμη που έμεινε χαραγμένη στην ιστορία ως μία ηγετική μορφή της επανάστασης, δίνοντας την ψυχή της στον αγώνα ενάντια του Οθωμανικού ζυγού.

Με πατέρα τον Υδραίο ναύαρχο Σταυριανό Πινότση και μητέρα την Υδραία Σκεύω Κοκκίνη, που ήταν και η ίδια γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα Πινότση ήρθε στη ζωή στις 11 Μαΐου του 1771 μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όταν η μητέρα της επισκέφθηκε εκεί τον σύζυγό της, που ήταν φυλακισμένος εξαιτίας της συμμετοχής του στα  Ορλωφικά. Το 1788, στην ηλικία των 17 η Λασκαρίνα παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, τον Σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Γιάννουζα. Η κοινή τους πορεία όμως δεν διήρκησε για πολύ αφού το 1797 ο σύζυγος της σκοτώθηκε σε σύγκρουση με Αλγερινούς πειρατές. Η Λασκαρίνα λοιπόν μένει χήρα σε ηλικία 26 ετών έχοντας τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Λίγα χρόνια μετά, το 1801, ξανά φτιάχνει τη ζωή της και παντρεύεται τον Σπετσιώτη καραβοκύρη Δημήτριο Μπούμπουλη, με τον οποίο απέκτησαν 3 παιδιά. Ο Μπούμπουλης σκοτώθηκε μερικά χρόνια αργότερα με τον ίδιο τρόπο, όπως και ο πρώτος σύζυγος της Λασκαρίνας, ύστερα από σύγκρουση με Αλγερινούς πειρατές.

Έτσι λοιπόν, η Λασκαρίνα ύστερα από τους θανάτους των συζύγων της κληρονόμησε μία τεράστια περιουσία, την οποία διαχειρίστηκε με ορθό τρόπο και μπόρεσε να την αυξήσει και να γίνει μέτοχος σε διάφορα σπετσιώτικα πλοία. Η περιουσία της όμως διακινδύνευσε λίγο αργότερα, όταν το 1816 οι Οθωμανοί την απείλησαν με την κατάσχεσή της, διότι τα πλοία της και ο σύζυγός της (Δημήτριος Μπούμπουλης) συμμετείχαν στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1906, υπό την Ρωσική σημαία. Με στόχο να διασφαλίσει την περιουσία της η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί με την βοήθεια του Ρώσου πρεσβευτή στην Πόλη, Στρογκάνοφ και της μητέρας του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄, την Βαλιντέ Σουλτάνα, μπόρεσε να προστατεύσει την περιουσία της.

Η προσφορά της στην ελληνική επανάσταση ξεκινά κάπου τότε, καθώς πιστεύεται πως στην διάρκεια της παραμονής της στην Κωνσταντινούπολη μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία, ως η μοναδική γυναίκα, στον κατώτερο βαθμό μύηση. Το γεγονός αυτό αμφισβητείται, διότι η Φιλική Εταιρεία δεν έκανε δεκτές τις γυναίκες. Εν συνεχεία, προσέφερε όλη της την περιουσία για να οργανώσει τον δικό της στόλο και να ναυπηγήσει πλοία, ενώ ακόμα αγόραζε μυστικά όπλα και πολεμοφόδια, τα οποία τα έκρυβε στο σπίτι της στις Σπέτσες. Μια από τις σημαντικές προσφορές της ήταν η ναυπήγηση της κορβέτας “Αγαμέμνων”, το οποίο ήταν το ενδοξότερο πλοίο της εποχής του από άποψη οπλισμού και ταχύτητας. Πάνω στο συγκεκριμένο πλοίο η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα συμμετείχε ως επικεφαλής στον αποκλεισμό του Ναυπλίου, τον Απρίλιο του 1821.

Το Νοέμβριο του 1822, ύστερα από την άλωση του Ναυπλίου, η Μπουμπουλίνα εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όταν η κυβέρνηση της παραχώρησε εκεί κλήρο, ως αναγνώριση και ανταμοιβή της προσφοράς της στο έθνος, ο οποίος της αφαιρέθηκε λίγο αργότερα, όταν υποστήριξε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που είχε φυλακιστεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου από την κυβέρνηση Κουντουριώτη.

Το τέλος της ήρθε στις 22 Μαΐου του 1825 στο σπίτι της στις Σπέτσες. Ο θάνατός της προήλθε από πυροβολισμό στο μέτωπο από μέλος της οικογένειας Κούτση, όταν ο μικρότερος γιός της Λασκαρίνας έκλεψε την κόρη της οικογένειας Κούτση, Ευγενία.

Η θέση των γυναικών στην ελληνική κοινωνία επί αιώνες βρίσκονταν πάντα σε κατώτερη κλίμακα από αυτή των ανδρών. Στην ιστοριογραφία του 19ου αιώνα, οι αναφορές σχετικά με το ρόλο των γυναικών είναι περιορισμένες, καθώς το ανδρικό φύλο κυριαρχούσε σε όλους τους τομείς. Λίγες μόνο ήταν οι γυναίκες οι οποίες όχι μόνο συμμετείχαν στον ξεσηκωμό του έθνους, αλλά καταγράφηκαν κιόλας στην σύγχρονη ιστορία. Μία από αυτές τις γυναίκες που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους περιορισμούς της κοινωνίας ήταν η σπουδαία Λασκαρίνα Πινότση Μπουμπουλίνα, η οποία αποτελεί γυναίκα – σύμβολο για όλους καθώς το όνομα και η αξία της έχουν αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Ταράτσα


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του What Politics Means και της συντακτικής ομάδας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του What Politics Means. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των δύο έως τριών πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο What Politics Means. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.