Αναμφίλεκτα, η λέξη ενέργεια αποτελεί πλέον μια δυσάρεστη και «τρομακτική» εμπειρία για όλο τον κόσμο. Στο άκουσμά της και μόνο πια ο νους μας πηγαίνει σε υψηλά ποσά και μεγάλη ακρίβεια. Ωστόσο, λαμβάνουν χώρα και γεγονότα αρκετά θετικά στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου ή για την οικονομία του χρόνου East Med βρίσκεται σε εξέλιξη.
Έναν χρόνο περίπου (1η Μαρτίου 2021) μετά την αναγνώριση του οργανισμού από την Παγκόσμια Κοινότητα και τρία χρόνια (14 Ιανουαρίου 2019) από την πρώτη επαφή των Υπουργών Ενέργειας των κρατών- μελών του East Med Gas Forum, μπορούμε πλέον να πούμε ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει για την κατασκευή του αγωγού.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι στο προσκήνιο, ο αγωγός βρίσκεται στην καλή για αυτόν συγκυρία να χαίρει ιδιαίτερης υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ενδέχεται να περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης σε θέματα παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο αγωγός θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τα νοικοκυριά σε ότι αφορά την ενέργεια. Από την αρχή της ίδρυσής του, το Forum East Med είχε ως μεγαλύτερο στόχο να φέρει σε επαφή παραγωγούς φυσικού αερίου, καταναλωτές και κράτη με σκοπό να δημιουργηθεί μια αγορά στην Ανατολική Μεσόγειο που θα ενδιαφέρεται για το όφελος των πολιτών των κρατών-μελών. Παράλληλα, εντός του οργανισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη θα επικρατεί ένα κοινό φορολογικό καθεστώς, γεγονός που προσφέρει μια ασφάλεια «πολεμώντας» την ακρίβεια των ημερών μας.
Στις 13 Απριλίου 2022 η Ιταλική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο δηλώνει την υποστήριξή της προς τον αγωγό, πράγμα πολύ θετικό, ύστερα από το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε, αφού οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους προς αυτόν. Έτσι, με σύμμαχο και την Ιταλία που στην αρχή ήταν διστακτική και με τον χαρακτηρισμό του East Med από το Ευρωκοινοβούλιο, ως έργο κοινού ενδιαφέροντος, μπορούμε να πούμε ότι ο αγωγός βρίσκεται σε μια πολύ καλή τροχιά προς την υλοποίησή του.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα γίνονται οι δράσεις ώστε να γίνει η χώρα παραγωγός φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επίσπευση των εργασιών για την εξόρυξη φυσικού αερίου από έξι περιοχές της Ελλάδας. Οι έρευνες αυτές θα διεξαχθούν σε μια περιοχή του Ιονίου, δύο στην Κρήτη, μια των Ιωαννίνων και δύο στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Οι προαναφερθείσες περιοχές βρίσκονται όλες εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, ενώ για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων υπήρξε διαβεβαίωση από την ελληνική Κυβέρνηση ότι οι εργασίες θα γίνουν με την μέγιστη προστασία προς το φυσικό περιβάλλον. Βέβαια, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές, ωστόσο μέχρι το τέλος του 2023 οι έρευνες θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε στοιχεία για τις δυνατότητες αυτών των κοιτασμάτων.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η πρώτη γεώτρηση μετά από 22 χρόνια. Αυτή θα γίνει στην περιοχή της Ηπείρου και μακριά από ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.
Τέλος, πρέπει να αναγνωρισθεί η ιδιαίτερη ευκαιρία που δίνεται στον αγωγό East Med να πρωταγωνιστήσει στον χώρο της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα του φυσικού αερίου, ιδιαίτερα τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να απεξαρτηθεί από την Ρωσία. Την ίδια στιγμή δίνεται στους πολίτες μια ελπίδα, μια «σωσίβια λέμβος» που θα τους βοηθήσει να πλεύσουν μέσα στα βαθιά νερά του τεράστιου κόστους της ενέργειας.
Συντάκτης: Τσοτάκος Μιχαήλ-Άγγελος