Στις 14 Ιανουαρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή των Υπουργών Ενέργειας των χωρών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης στο Κάιρο, και συζητήθηκε για πρώτη φορά η δημιουργία ενός Φόρουμ φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πολυαναμενόμενο αυτό Φόρουμ φυσικού αερίου εδραιώθηκε πλέον στην παγκόσμια «σκηνή» ως διεθνής οργανισμός ήδη απο τις 16 Ιανουαρίου του 2020, αποτελούμενο, από τα επτά προαναφερθέντα ιδρυτικά κράτη μέλη του και έχοντας ως έδρα το Κάιρο. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, έμεναν μόνο τα τυπικά πλέον για να λάβει αυτός ο διεθνής οργανισμός σάρκα και οστά, όπως η υπογραφή του καταστατικού του χάρτη από τα κράτη-μέλη, για να μπορούμε να κάνουμε λόγο και νομικά ορθά απο εδώ και στο εξής για ένα East Mediterranean Gas Forum. Έτσι, με την κύρωση του οργανισμού του καταστατικού από τα κράτη-μέλη την 1η Μαρτίου του 2021, μπορεί και επισήμως να θεωρέιται διεθνής οργανισμός στην Παγκόσμια κοινότητα.

Ήδη πολλές εταιρείες έχουν προσεγγίσει το Φόρουμ, με μερικά ονόματα να είναι: η Γαλλική Total SE, η Ιταλική Eni, η Exxon από το New Jersey των ΗΠΑ και η Ρωσική Novatek (η έβδομη παγκοσμίως μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου).

Ο μεγαλύτερος στόχος του Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο είναι να φέρει σε επαφή καταναλωτές, παραγωγούς φυσικού αερίου και κράτη, αποσκοπώντας να υλοποιηθεί μια αγορά φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των πολιτών των κρατών-μελών του οργανισμού. Μέσω αυτού του Φόρουμ επιπλέον, προωθείται η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια και ο διάλογος μεταξύ των κρατών-μελών του οργανισμού για θέματα φυσικού αερίου καθώς και της πολιτικής που τα κράτη θα ακολουθήσουν σε σχέση με αυτό (φυσικό αέριο). Επομένως, στα πλαίσια πάντα του Διεθνούς Δικαίου τα κράτη αντιλαμβάνονται σε μεγαλύτερο βαθμό την ωφέλεια που μπορούν να έχουν δια της συνεργασίας και του διαλόγου.

Την Τρίτη 9 Μαρτίου διεξήχθη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών του Φόρουμ και αποφασίστηκε ότι η Γαλλία θα αποτελέσει το νέο πλήρες μέλος του Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο (East Med Gas Forum), ενώ οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα έχουν τον ρόλο του παρατηρητή. Η επόμενη συνάντηση των Υπουργών του Φόρουμ, δρομολογείται κατά το τέλος του 2021 στην έδρα του οργανισμού στο Κάιρο.

 

Συντάκτης: Μιχαήλ-Άγγελος Τσοτάκος