Η όλο ένα και αυξανόμενη χρήση του όρου «αναδυόμενες δυνάμεις» γεννά ερωτήματα, κενά και ασάφειες ως προς το τι ακριβώς είναι μια αναδυόμενη δύναμη, πως ορίζεται και πως προσδιορίζεται. Διαφωνίες και αντιπαραθέσεις στον επιστημονικό κλάδο δημιουργούνται συχνά γύρω από το ζήτημα χαρακτηρισμού μιας αναδυόμενης δύναμης ως τέτοιας και ένα κύμα ανησυχίας των παγκόσμιων ηγετών (ΗΠΑ και συμμάχων) εντείνεται λόγω των αλλαγών στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την αλλαγή της χιλιετίας, αναδυόμενες δυνάμεις έχουν προσχωρήσει στο διεθνές πεδίο, πολλές φορές ακόμα μη έχοντας ξεφύγει από την «αναπτυσσόμενη» ιδιότητα τους, αλλά έχοντας αποκτήσει σημαντικές δυνατότητες οι οποίες τους δίνουν επάξια τον χαρακτηρισμό της αναδυόμενης δύναμης. Παρά τις οποιεσδήποτε διαφωνίες σχετικά με τον ορισμό, είναι κοινώς αποδεκτό πως το οικονομικό στοιχείο και πιο συγκεκριμένα η σημαντική οικονομική ανάπτυξη είναι καθοριστικά στην αντιμετώπιση μιας χώρας ως αναδυόμενης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Hurrel (2006) μια αναδυόμενη δύναμη οφείλει να διαθέτει διαρκώς αναβαθμιζόμενη οικονομική ισχύ, υψηλό βαθμό πολιτικής ισχύος, δυνατότητες ανάπτυξης σημαντικής στρατιωτικής ισχύος καθώς και ικανότητα διαδραμάτισης ενός σημαντικού ρόλου στην παγκόσμια πολιτική. Με λίγα λόγια, ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις προερχόμενες από τον αναπτυσσόμενο κόσμο στηρίζουν την ισχύ τους στις όλο ένα και πιο διευρυνόμενες οικονομικές δυνατότητες τους.
Μια από τις σημαντικότερες χώρες παγκοσμίως και μια σημαντικά ενδιαφέρουσα περίπτωση αναδυόμενης δύναμης είναι αυτή της Ινδίας. Η χώρα της Νότιας Ασίας και η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου ξεκίνησε τις προσπάθειες ανέλιξης της στη παγκόσμια οικονομία από το 1990. Φτάνοντας στο σήμερα, 30 χρόνια αργότερα έχοντας μια δυνατή παρουσία στις δομές της παγκόσμιας διακυβέρνησης, έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιφέρεια της Νότιας Ασίας και όντας μια σημαντική πυρηνική δύναμη με οικονομικές προβλέψεις, θα της δώσουν σύντομα τον τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ανταγωνίζοντας όχι μόνο δυτικές δυνάμεις αλλά διεκδικώντας όλο ένα και δυναμικότερο ρόλο εντός του παγκόσμιου νότου, με ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή στους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς, στον ΟΗΕ, στον ΠΟΕ και στο Δ.Ν.Τ, η Ινδία διευρύνει τους τομείς ανάπτυξης της, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια οικονομικής μεγέθυνσης, φθάνοντας στην εξερεύνηση και μελέτη της Σελήνης.
Στόχος της Ινδίας, 13 χρόνια μετά από την πρώτη της αποστολή το 2008 είναι να είναι η πρώτη που θα προσεδαφιστεί κοντά στον ελάχιστα εξερευνημένου νότιο πόλο της. Η αποστολή του 2008 με το Chandrayaan-1 η οποία ανακάλυψε την ύπαρξη ατμόσφαιρας στη Σελήνη κατά τη διάρκεια της μέρας υπήρξε η πρώτη και η πιο λεπτομερής έρευνα για νερό, στη σεληνιακή επιφάνεια ακολουθούμενη από την δεύτερη προσπάθεια, μερικώς επιτυχημένη το 2019 με το Chandrayaan-2. Η μερική επιτυχία της δεύτερης αποστολής ευθύνεται στο ότι από τον τροχιοδρόμο, μια προσεδάφιση και ένα Ρόβερ, μόνο ο τροχιόδρομος του συνεχίζει να κάνει κύκλους μελετώντας τη Σελήνη ακόμη και σήμερα. Όσον αφορά τον προσεδαφιστή-ροβερ, αυτός απέτυχε να κάνει μαλακή προσγείωση και συνετρίβη κατά την προσγείωση λόγω «δυσλειτουργίας της τελευταίας στιγμής στο σύστημα πέδησης» όπως εξήγησε ο κ. Annadurai.
Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του BBC, ο προσεδαφιστής αναμένεται να φτάσει στη Σελήνη στις 23-24 Αυγούστου όπως δήλωσαν διαστημικοί αξιωματούχοι. Σε περίπτωση επιτυχίας της αποστολής, η Ινδία θα αποτελεί μετά τις ΗΠΑ, την πρώην ΕΣΣΔ και την Κίνα, την τέταρτη χώρα που θα επιτύχει ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη. Με τον επικεφαλή του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (Isro) Sreedhara Panicker Somanath να δηλώνει ότι έχουν μελετήσει προσεκτικά τα δεδομένα από την τελευταία συντριβή, πραγματοποιώντας ασκήσεις προσομοίωσης για να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες, η τρίτη αποστολή στοχεύει στην επιτυχημένη, ομαλή προσεδάφιση του Chandrayaan-3 το οποίο ζυγίζει 3.900 κιλά και κόστισε 6,1 δις. ρουπίες (75 εκατ δολάρια) στην επιφάνεια της Σελήνης.
Μετά την απογείωση του πυραύλου Launch Vehicle Mark III, ο οποίος μεταφέρει το τρίτο σκάφος από το διαστημικό λιμάνι στο νησί Sriharikota, «μια μονάδα πρόωσης δυο τόνων θα εγχύσει το σκάφος σε μια κυκλική τροχιά περίπου 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης, μεταφέροντας ένα σύμπλεγμα lander-rover.» Η αναμενόμενη χρονική στιγμή προσγείωσης του σκάφους θα γίνει στις 23 Αυγούστου 2023, κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης. «Το Chandrayaan-3 θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον σχηματισμό και την ιστορία της Σελήνης κατεβαίνοντας στην επιφάνεια και κάνοντας μερικές μετρήσεις της χημικής σύνθεσης της Σελήνης», λέει ο επιστήμονας Paul Hayne στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder. Τέλος προσθέτει, «Τα όργανα του rover μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να αξιολογήσουν την ποικιλομορφία των στοιχείων στο σημείο προσγείωσης».
Η επιμονή και η υπομονή της ολοκλήρωσης με επιτυχία αυτής της διαστημικής αποστολής, η οποία χρονολογείται 13 χρόνια πριν, είναι μόνο ένα δείγμα της διαρκούς εξέλιξης και ανάπτυξης της Ινδίας. Αν και αποτελεί ακόμα μια αναπτυσσόμενη χώρα, κινείται με γρήγορους ρυθμούς προς μια κατεύθυνση οικονομικής ανόδου και προόδου την οποία μόνο μια αναδυόμενη οικονομία θα μπορούσε να ακολουθήσει.
Συντάκτης: Ιόλη Σταματάκη
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του What Politics Means και της συντακτικής ομάδας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του What Politics Means. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των δύο έως τριών πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο What Politics Means. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.