Η ιστορία της Ζιζέλ Πελικό που συγκλόνισε την Γαλλία. Γράφει για το Whatpoliticsmeans η Μαρία Κυριακοπούλου. 

Στο διεθνές επίκεντρο έχει βρεθεί μια πρόσφατη ιστορία από την Γαλλία. Κέντρο για άλλη μια φορά μια γυναίκα. Η Ζιζέλ Πελικό. Και μπορεί η συγκεκριμένη υπόθεση να έγινε γνωστή μόλις το προηγούμενο διάστημα, όμως ξεκινάει μερικά χρόνια πριν. 

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, σε ένα σουπερμάρκετ, στο χωριό Καρπαντρά της Προβηγκίας, ύστερα από καταγγελία τριών γυναικών πως ένας άντρας προσπαθούσε να βγάλει φωτογραφίες με το κινητό του κάτω από τις φούστες τους, συνελήφθη. Στον ανακριτή ανέφερε πως είχε <<παρορμήσεις που δεν μπορούσε να ελέγξει>>. Παρόλο που αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, η αστυνομία είχε κατασχέσει τα δύο κινητά τηλέφωνά του, δύο κάμερες, τον φορητό υπολογιστή του και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Μετά από έρευνα, οι αστυνομικοί βρήκαν τριακόσιες φωτογραφίες και ένα βίντεο μιας αναίσθητης γυναίκας, η οποία δεχόταν σεξουαλική κακοποίηση από πολλούς άνδρες. Ανακάλυψαν, επίσης, μηνύματα στην εφαρμογή skype  όπου ένας άνδρας καυχιόταν ότι νάρκωνε την γυναίκα του και προσκαλούσε άλλους άνδρες να συνευρεθούν με εκείνη όσο ήταν αναίσθητη. Κι όσο συνεχιζόταν η έρευνα, οι αστυνομικοί εντόπισαν περισσότερα από 20.000 αρχεία με βίντεο και φωτογραφίες, πολλά από τα οποία ήταν ταξινομημένα ανά ημερομηνία σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο. Το χρονοδιάγραμμα ξεκινούσε από το 2011. 

 Έτσι, κάποια στιγμή η γυναίκα του κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου της έδειξαν μερικές από τις φωτογραφίες που είχε αποθηκεύσει ο σύζυγός της. Το σοκ για αυτήν ήταν μεγάλο. Στην κατάθεσή της τον περιέγραψε ως έναν στοργικό άνθρωπο. Οι αστυνομικοί, όμως της έκαναν γνωστό πως ο για πενήντα χρόνια σύζυγός της, της έριχνε υπνωτικά χάπια στο φαγητό και στο ποτό της και στη συνέχεια την βίαζε ο ίδιος, αλλά και αρκετοί άγνωστοι άνδρες. Η ίδια δεν θυμόταν να έχει βιαστεί από τον άνδρα της ή από κάποιον άλλον, ενώ αναγνώρισε μόνο έναν από αυτούς, ως γείτονά τους. Δύο μήνες μετά την πρώτη του σύλληψη, συνελήφθη και πάλι, κατηγορούμενος για βιασμό κατά συναυτουργία και σεξουαλική κακοποίηση. Ο άνδρας αυτός, λοιπόν, ονομάζεται Ντομινίκ Πελικό και είναι υπεύθυνος για τον κατ’εξακολούθηση  βιασμό -τουλάχιστον ενενήντα δύο φορές-  της συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό, από τον ίδιο και από άγνωστους άνδρες -τουλάχιστον ογδόντα τρεις- για μια δεκαετία.  

Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων, ο Πελικό ομολόγησε πως άρχισε να ναρκώνει την σύζυγό του, ώστε να μπορεί να την ντύνει όπως ήθελε και να της κάνει πράγματα που εκείνη θα αρνιόταν. Στην συνέχεια, άρχισε να προσκαλεί και άλλους να συμμετάσχουν, αλλά ποτέ δεν ζήτησε ή δέχτηκε χρήματα.  Όπως αναφέρεται στην ανακριτική έκθεση, ο κατηγορούμενος γνώρισε τους περισσότερους από τους συνενόχους του σε ένα <<chat room>> μη επιτηρούμενο με την ονομασία <<à son insu>> (εν αγνοία της), της γαλλικής ιστοσελίδας <<Coco>>, η οποία, μόνο στη Γαλλία, εμπλέκεται σε χιλιάδες αστυνομικές υποθέσεις, και εν τέλει έκλεισε, αφού ο ιδιοκτήτης της συνελήφθη, μετά από πανευρωπαϊκές έρευνες. Ωστόσο, από τους υπόλοιπους άνδρες, μόνο ελάχιστοι έχουν ομολογήσει βιασμό, κάποιοι υπερασπίζονται πως νόμιζαν πως συμμετείχαν σε κάποιο παιχνίδι του ζευγαριού -αν και τα αποδεικτικά στοιχεία άλλα δείχνουν- ενώ ακόμα είκοσι άτομα δεν έχουν βρεθεί. Και όπως συμβαίνει συνήθως, σε παρόμοιες υποθέσεις, οι κατηγορούμενοι ήταν <<υπεράνω πάσης υποψίας>>. Οδηγοί φορτηγών, στρατιώτες, ξυλουργοί και εμποροϋπάλληλοι, ένας δεσμοφύλακας, ένας νοσοκόμος, ένας προγραμματιστής σε τράπεζα και ένας τοπικός δημοσιογράφος, από 26 έως 73 ετών, πολλοί από τους οποίους είναι παντρεμένοι και έχουν παιδιά. Ο δε Πελικό, χαρακτηρίζεται ως άτομο της “διπλανής πόρτας”, που κάνει τους γείτονες να πέφτουν από τα σύννεφα, ακούγοντας για την διάπραξη των εγκλημάτων του.  

Η δίκη έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου στο ποινικό δικαστήριο της πόλης Αβινιόν. Κατά την αγόρευσή της, η συνήγορος υπεράσπισης του Ντομινίκ Πελικό, Μπεατρίς Ζαβαρό, στράφηκε  προς την Ζιζέλ, την κόρη της και τις δύο νύφες της. <<Στρέφομαι προς εσάς κυρία, την κόρη σας και τις νύφες σας. Σέβομαι την ιδιότητά σας ως “πολιτικώς ενάγουσα”. Τρέφω βαθύ σεβασμό για εσάς, για την αξιοπρέπεια και το μέτρο που εκφράσατε σε αυτή τη δίκη και επίσης τρέφω βαθύ σεβασμό και για εσάς κυρίες μου>>. Η Ζαβαρό μίλησε για το παιδικό τραύμα του Πελικό, καθώς υποστήριξε πως σε ηλικία εννέα ετών είχε βιαστεί από νοσηλευτή, όταν εισήχθη σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό. Όμως, ο μεγαλύτερος αδελφός του, γιατρός στο επάγγελμα, στην κατάθεσή του δήλωσε πως ο Πελικό είχε μεγάλη φαντασία ως παιδί, ενώ όταν η μητέρα τους ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα από τις αστυνομικές αρχές, δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του νοσηλευτή.Η δικηγόρος ανέφερε, επιπλέον, στο δικαστήριο ότι υπήρχαν <<δύο Ντομινίκ>>: ένας άνδρας που φαίνεται να είναι αφοσιωμένος στην οικογένειά του και ένας άλλος. Μάλιστα, προέτρεψε την Ζιζέλ Πελικό να <<κρατήσει στο μυαλό της αυτόν τον πρώτο Ντομινίκ, τον άνδρα που την αγαπούσε βαθιά. Σας αφήνω να το σκεφτείτε αυτό>>. Στο εδώλιο βρέθηκαν και πενήντα από τους άνδρες που κατηγορούνται. Η Ζαβαρό ανέφερε ότι δεν είχε υπάρξει <<χειραγώγηση, βία ή απειλές>> από μέρους του Πελικό προς αυτούς, ούτε τους είχε ναρκώσει, όπως ισχυρίστηκαν μερικοί από αυτούς. Απέρριψε το επιχείρημα που παρουσίασαν πολλοί, ότι δεν γνώριζαν, δεν <<είχαν την πρόθεση>> να βιάσουν την Πελικό ή ότι δεν κατάλαβαν πως αυτό που έκαναν ήταν βιασμός. 

Η εν αγνοία κακοποίηση της δεν ήταν χωρίς συνέπειες, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική της υγεία.

Το ζήτημα, όμως, είναι πως δεν θα έπρεπε να δοθεί ολοκληρωτική βαρύτητα μόνο στο όνομα της Ζιζέλ Πελικό. Πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση, καθώς, την δεύτερη μέρα της δίκης, αποκαλύφθηκε πως στον υπολογιστή του Πελικό βρέθηκαν ημίγυμνες φωτογραφίες της κόρης του, σε έναν φάκελο με τίτλο <<Η γυμνή μου κόρη>>, αλλά και φωτογραφίες και βίντεο των συζύγων των δύο γιων του, τις οποίες κατέγραφε χωρίς την συγκατάθεσή τους, ενώ βρίσκονταν στο μπάνιο ή κοιμόντουσαν, και κατά καιρούς διακινούσε τις φωτογραφίες. Ο Πελικό έχει δώσει διάφορες και ενίοτε αντιφατικές εξηγήσεις για τις φωτογραφίες, αν και έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι κακοποίησε την κόρη του. <<Ποτέ δεν σε άγγιξα>>, της είπε στο δικαστήριο. Η Καρολίν Νταριάν, η κόρη του, δήλωσε στο δικαστήριο ότι αισθάνεται  το <<ξεχασμένο θύμα>> της δίκης, καθώς, σε αντίθεση με την περίπτωση της μητέρας της, δεν υπάρχει κανένα αρχείο για την κακοποίηση, που είναι πεπεισμένη ότι της ασκήθηκε, καθώς ισχυρίζεται πως, ύστερα από τις αποκαλύψεις των φωτογραφιών της, κι εκείνη νάρκωνε ο πατέρας της. Στην περίπτωση του μεσαίου γιού, Φλοριάν, ο γάμος του με τη μητέρα των τριών παιδιών του, έληξε μετά τις αποκαλύψεις ότι ο πεθερός της φωτογράφιζε κρυφά και εκείνη. Ο μεγαλύτερος από τα παιδιά των Πελικό, ο Ντέιβιντ, φάνηκε σοκαρισμένος, όταν μεταξύ των φακέλων βρέθηκαν επίσης γυμνές φωτογραφίες της συζύγου του, όταν ήταν έγκυος στις δίδυμες κόρες τους. Ήταν στο μπάνιο, τραβηγμένες με κρυφή κάμερα. 

Αν και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται πως και η Ζιζέλ Πελικό δεν είχε αντιληφθεί, ύστερα από τόσα χρόνια, τι συνέβαινε, να αναφερθεί, πως όταν ο σύζυγός της καλούσε τους υπόλοιπους άνδρες στο σπίτι τους, απαγορευόταν να κάνουν θόρυβο και με την παραμικρή ένδειξη ότι το θύμα κόντευε να ξυπνήσει, θα έπρεπε να φύγουν αμέσως. Στο τέλος, ο ίδιος φρόντιζε να καθαρίζει το σώμα της Ζιζέλ. Εκτός αυτού, ο Πελικό, κατά τα λεγόμενα της στις καταθέσεις της, δεν είχε δείξει ποτέ κανένα δείγμα βιαιότητας και ήταν πολύ ευτυχισμένοι μαζί. Ωστόσο, η εν αγνοία κακοποίηση της δεν ήταν χωρίς συνέπειες, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική της υγεία. Έχανε βάρος και της έπεφταν τα μαλλιά. Ακόμη, υπέφερε από τέσσερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, φλεγμονή στον τράχηλο της μήτρας και πόνους στην κοιλιά. Είχε αρχίσει να ξεχνάει ολόκληρες μέρες και μερικές φορές έμοιαζε σαν να βρίσκεται σε ονειρική έκσταση. Τα παιδιά και οι φίλοι της ανησυχούσαν ότι είχε πάθει αλτσχάιμερ.  

Χθες  19 Δεκεμβρίου, έγινε γνωστή η ετυμηγορία του γαλλικού δικαστηρίου όπου κρίνονται ένοχοι και οι 51 κατηγορούμενοι. Στον δε Ντομινίκ Πελικό, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για όλα τα αδικήματα που του έχουν αποδοθεί. Παρόλα αυτά, οι ποινές που επιβλήθηκαν σε όλους τους κατηγορούμενους – πλην Πελικό – είναι μικρότερες της αρχικής εισαγγελικής πρότασης.  

Ας ελπίσουμε όλοι στον σωφρονισμό των ενόχων και κυρίως η φρικτή αυτή υπόθεση να μην βρει ποτέ ξανά “μιμητές” εκεί έξω. 

Συντάκτης: Μαρία Κυριακοπούλου 

Πηγές: 


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του What Politics Means και της συντακτικής ομάδας. 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του What Politics Means. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των δύο έως τριών πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο What Politics Means. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.