Η κεντροαριστερά μετά τις ευρωεκλογές και οι προοπτικές της επόμενης μέρας. {..}
Οι Ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Μετά από χρόνια πολιτικής αναταραχής και μετασχηματισμού, το τοπίο της κεντροαριστεράς φαίνεται να βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το ΠΑΣΟΚ, ως το ιστορικό κόμμα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση του προοδευτικού χώρου, λόγω και των εσωκομματικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Οκτώβριο, οπού οι περισσότεροι υποψήφιοι για την προεδρία μιλούν για την ευρύτερη συμμαχία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
Βέβαια ήττα δεν υπέστησαν μόνο τα κόμματα στα αριστερά του πολιτικού φάσματος συνολικά, αλλά και το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ., γνωστό για τις έντονες ταξικές της διαιρέσεις, λαμβάνει σταθερά τον χαμηλότερο αριθμό ψήφων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1974 σε σχέση με τις μη δεξιές πολιτικές δυνάμεις. Αυτή η τάση συνεχίστηκε όταν ο κ. Μητσοτάκης προσέφερε ένα συντριπτικό πλήγμα στην δική του παράταξη.
Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού, είτε άμεσα είτε έμμεσα, του μετέφεραν τα συναισθήματά τους. Διαφωνούμε με τον πυρήνα των πολιτικών σου. Δεν λύνεις τα προβλήματα της καθημερινότητας μας, οι πολιτικές σου ευνοούν τους λίγους και εμάς δεν μας συμπεριλαμβάνουν. Άρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι πλέον ο απόλυτα κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Οι ευρωεκλογές πρέπει να γίνουν η αρχή του τέλους της κυριαρχίας του.
Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ και οι εσωκομματικές εκλογές
Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, παραμένει ο βασικός πυλώνας της κεντροαριστεράς. Οι εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσουν την ηγεσία του κόμματος και την κατεύθυνση του στο μέλλον. Κυρίως οι υποψηφιότητες των Άννας Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα, Νίκου Ανδρουλάκη και Παύλου Γερουλάνου δείχνουν την ποικιλία των απόψεων και των στρατηγικών που υπάρχουν εντός του κόμματος. Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. και Υπουργός, η Διαμαντοπούλου φέρνει μαζί της, την εμπειρία από τον ευρωπαϊκό και διεθνή στίβο. Επίσης προσελκύει ένα μεταρρυθμιστικό κεντροαριστερό κοινό το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον φαίνεται να επιστρέφει με γοργό ρυθμό, μετά και με την ενεργοποίηση της πρώην υπουργού. Από την άλλη ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ακαδημαϊκός με πλούσιο ερευνητικό έργο, προσελκύει τους υποστηρικτές που επιθυμούν έναν πιο δυναμικό και ανατρεπτικό προσανατολισμό, όπου τα τελευταία χρόνια ένα μέρος τους είχε κατευθυνθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το τελευταίο καιρό έχει αποστασιοποιηθεί από την ενεργή στήριξη σε κάποιο κόμμα και φαίνεται με την υποψηφιότητα του Δημάρχου των Αθηνών να ενεργοποιούνται ξανά, αλλά και από εν ενεργεία στελέχη και μέλη που βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την υποψηφιότητα Δούκα. Σαφώς στην μάχη για την προεδρία του κινήματος θα είναι όπως ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή και ο νυν πρόεδρος του κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης που έχει ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ ήδη σε τέσσερις κάλπες και έχει φιλοτεχνήσει το προφίλ του τεχνοκράτη/γνώστη των ευρωπαϊκών ζητημάτων λόγω και της διπλής θητείας ως ευρωβουλευτής. Τέλος ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, έχει θέσει ξεκάθαρα το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, στο προεκλογικό διάλογο, ως υποψήφιος για ακόμη μια φορά για την προεδρία του Κινήματος.
Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες για μία υποψηφιότητα ενός έμπειρου δημάρχου που εκλέγεται με υψηλά ποσοστά στην περιοχή του. Ο ίδιος προωθεί το προφίλ του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ με αριστερόστροφες πεποιθήσεις. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ο πατέρας του συγκεκριμένου φερόμενου ως πιθανού υποψήφιου, ήταν ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος και υπουργός και στενός φίλος του ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου.
Το ΠΑΣΟΚ ως Σημαντικός Μοχλός του Προοδευτικού Χώρου
Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης. Με τις ισχυρές ρίζες του στην κοινωνία και τη μακρά ιστορία του, μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο μιας ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Συμμαχίας. Η επιτυχία των εσωκομματικών εκλογών θα καθορίσει τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί μιας τέτοιας συμμαχίας και να προσελκύσει νέες δυνάμεις από τον προοδευτικό χώρο.
Τα Φαινόμενα Εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ο κίνδυνος διάλυσης
Το τελευταίο διάστημα η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ έχει κορυφωθεί. Η άλλοτε παραδοσιακή δύναμη της Ελληνικής Αριστεράς, που προέρχεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού και την μετεξέλιξη του σε Συνασπισμό της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας με ιστορικό ηγέτη τον Λεωνίδα Κύρκο, έναν δημοκράτη και προοδευτικό πολιτικό, μέχρι τον ΣΥΡIZA και τον Αλέξη Τσίπρα που έφτασε να γίνει κυβέρνηση κατέληξε σήμερα με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος αντιμετωπίζει σοβαρά εκλογικά αλλά και οργανωτικά προβλήματα. Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και η αδυναμία να ανανεώσει το πολιτικό του μήνυμα έχουν προκαλέσει φαινόμενα εκφυλισμού. Ο κίνδυνος διάλυσης του κόμματος είναι υπαρκτός, πρόκειται πλέον για ένα κόμμα χωρίς κανένα περιθώριο επανεκκίνησής, ούτε μπορεί να συνδεθεί με τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν στο παρελθόν, αφού δεν μπόρεσε να συνδεθεί με την κοινωνία, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που έχει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία, και ήρθε στην εξουσία την περίοδο της οικονομικής κρίσης και από τους καταπιεσμένους των πλατειών. Αλλά πλέον το εκλογικό κοινό έχει αλλάξει και οι μέρες των πλατειών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτός που έχει μεταλλαχθεί πλέον και δεν θυμίζει σε τίποτα την Ριζοσπαστική και Ανανεωτική Αριστερά, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Νέα Αριστερά και το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ
Η Νέα Αριστερά και το κόμμα ΚΟΣΜΟΣ, τα οποίο ιδρύθηκαν από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από στελέχη του Οικολογικού και Προοδευτικού χώρου αντίστοιχα, αναδύονται ως νέες δυνάμεις στον προοδευτικό χώρο, τα οποία όμως απέτυχαν να εκλέξουν ευρωβουλευτή στις εκλογές, θεωρούν αναγκαία την συνεργασία των Προοδευτικών Δυνάμεων. Πολλά από τα στελέχη του ΚΟΣΜΟΣ έχουν καλές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, αφού αρκετοί έχουν αναφορές στο Κίνημα, και φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση συνεργασίας και σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ. Επίσης πολλά στελέχη της Νέας Αριστεράς είναι υπέρ μίας συνεργασίας των κομμάτων του Προοδευτικού Χώρου. Η ενσωμάτωση αυτών των δυνάμεων σε μια ευρύτερη Δημοκρατική Προοδευτική Συμμαχία με κύριο εκφραστή το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.
Ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ, με τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου, έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί ως ο κύριος μοχλός της προοδευτικής ανασυγκρότησης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι νέες δυνάμεις της Νέας Αριστεράς και του ΚΟΣΜΟΣ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ενότητα και συνεργασία στον προοδευτικό χώρο.
Συντάκτης: Σωτήρης Σωτηρόπουλος
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του What Politics Means και της συντακτικής ομάδας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του What Politics Means. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των δύο έως τριών πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο What Politics Means. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.