Ο Putin αναζητά φίλους και στηρίγματα στην Ασία. Η Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ, οι πρώτες που τον καλωσόρισαν.

Την 18
η με 21η Ιουνίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε επισκέψεις σε χώρες της Νοτίου και Ανατολικής Ασίας, σε μια εσπευσμένη προσπάθεια –όπως χαρακτηρίστηκε η ενέργεια του αυτή από την διεθνή σκηνή- να συγκροτήσει συμμαχίες με κράτη οικονομικά και (γεω)πολιτικά προσανατολισμένα στο καθεστώς της Μόσχας.

Αίσθηση στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν ύστερα από 24 χρόνια, στη σύμμαχο δύναμη της Ρωσίας, Βόρεια Κορέα. Οι δύο ισχυροί ηγέτες έδωσαν έμφαση κατά τη διάρκεια των διαλόγων τους στις στενές σχέσεις Μόσχας-Πιονγιάνγκ, ενώ έκλεισαν την συνάντηση τους με την υπογραφή μιας «συνοπτικής στρατηγικής συνεργασίας» η οποία προβλέπει τη δημιουργία αμοιβαίας άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα δύο κράτη: «Το συνοπτικό αυτό σύμφωνο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα, παρέχει σε συνδυασμό με άλλα πράγματα, αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός εκ των δύο μερών του συμφώνου αυτού. Εν συνεχεία με αυτό, η Ρωσία δεν αποκλείει τη δημιουργία στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας με την Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι στενές σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας δεν αποτελούν σύγχρονο φαινόμενο, αν αναλογιστεί η διαχρονική σοβιετική υποστήριξη απέναντι στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ, η οποία χρονομετρείται ακόμη και πριν του ξεσπάσματος της κορεάτικης διένεξης του 1950-1953. Ωστόσο όπως αναφέρει και το πρακτορείο  Reuters, η συγκεκριμένη συμφωνία ενδέχεται να προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από την Ρωσία Βόρεια Κορέα και την  υποστηριζόμενη από τις Η.Π.Α Νότια Κορέα, με Αμερικανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν  πως ο πιθανός πολεμικός εφοδιασμός της Βόρειας Κορέας από την ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, «αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικός και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την υφιστάμενη κατάσταση στην κορεάτικη χερσόνησο».

Η προαναφερόμενη αποσταθεροποιητική κατάσταση στην χερσόνησο της Κορέας, μετατρέπεται σε όλο και πιο πιθανό σενάριο ύστερα της εισχώρησης της Νότιας Κορέας στο παιχνίδι, με τη Σεούλ να ανακοινώνει την 20η Ιουνίου πως με αφορμή το στρατηγικό αυτό σύμφωνο ανάμεσα σε Μόσχα και Πιονγιάνγκ η ίδια σκέφτεται να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Ειδικότερα σε δήλωση του το γραφείο του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Γιουν Σουκ-γέολ, καταδίκασε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντας την ως απειλή προς την ασφάλεια της χώρας, ενώ προειδοποίησε πως ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις Μόσχας και Σεούλ: «Είναι παράλογο πως δύο μέρη με ιστορικό προώθησης πολέμων και εισβολών –του Πολέμου της Κορέας και τον πόλεμο στην Ουκρανία- ορκίζονται τώρα αμοιβαία στρατιωτική συνεργασία βασισμένη σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη διεθνή κοινότητα η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ» τονίζοντας το γραφείο του Νοτιοκορεάτη Προέδρου. Συμπληρώνοντας στα παραπάνω, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Προεδρίας Γιουν Τσανγκ Χο-τζιν, πρόσθεσε πως η Σεούλ θα επανεξετάσει το θέμα αποστολής οπλικού εξοπλισμού στην Ουκρανία καθώς η χώρα βασισμένη στη μακροχρόνια πολιτική της περί μη οπλικού εφοδιασμού κρατών τα οποία βρίσκονται σε ανοικτή διένεξη δεν έχει στείλει ακόμα πολεμική βοήθεια στο Κίεβο παρόλο της πραγματοποίησης άλλων δράσεων προς όφελος της Ουκρανίας, όπως αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και υποβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία με πρωτοβουλία των Η.Π.Α. Αντιδρώντας στις δηλώσεις της Σεούλ, ο Ρώσος Πρόεδρος έσπευσε να απαντήσει χαρακτηρίζοντας το σενάριο αποστολής όπλων στο Ουκρανικό κράτος ως «μέγα λάθος», ενώ δεν δίστασε να απειλήσει τη Σεούλ δηλώνοντας πως η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε «αποφάσεις οι οποίες δεν θα ικανοποιήσουν την τωρινή ηγεσία της Νοτίου Κορέας». 

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως δύο ημερών προτού υπεγράφη το στρατιωτικό σύμφωνο μεταξύ Ρωσίας και Βορείου Κορέας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε πως από τον Σεπτέμβριο του απερχόμενου έτους η Βόρεια Κορέα είχε εφοδιάσει την Ρωσία με περισσότερα από 11.000 δοχεία πυρομαχικών. Ευρήματα του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού Κέντρου Προηγμένων Αμυντικών Μελετών (C4ADS), φανερώνουν πως στο χρονικό διάστημα μεταξύ του Αυγούστου 2023 και του Ιανουαρίου 2024 περισσότεροι από 74.000 τόνοι εκρηκτικών διενεμήθησαν από δύο λιμάνια ανατολικώς της Ρωσίας σε 16 σημεία αναφοράς τοποθετημένα στα δυτικά σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, με αρκετές ναυτικές μετακινήσεις να παρατηρούνται ανάμεσα στην Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα την ίδια χρονική περίοδο. Δεδομένα και δορυφορικές εικόνες παρεχόμενες από το C4ADS, απεικονίζουν στρατιωτικά σκάφη που φέρουν την ρωσική σημαία αρχικά σταθμευμένα στο Βορειοκορεάτικο λιμάνι Rajin, και έπειτα βρισκόμενα στα λιμάνια Vostochny και Dunai της ρωσικής επικράτειας, με τα δεδομένα του C4ADS να συμπληρώνουν επίσης πως η μεταφορά των εκρηκτικών σε σημεία της χώρας πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας από της άφιξης τους.

Putin

«Αυτό δίνει πραγματικά αξιοπιστία στο γεγονός πως η Βόρεια Κορέα βοηθάει τη Ρωσία στο να διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εφόσον δεν διαθέτουμε φωτογραφίες ή τους Βορειοκορεάτες να λένε “Κοιτάξτε εμείς μεταφέρουμε οβίδες στη Ρωσία”, ή κάτι τέτοιο, αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να βρούμε» παραδέχεται ο Go Myonghyun, ανώτατος ερευνητής του Ινστιτούτου Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, με έδρα τη Σεούλ. Οι αλληλεπιδράσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας στον θαλάσσιο χώρο δεν έμειναν απαρατήρητες ούτε και από το Royal United Services Institute του Λονδίνου, εντοπίζοντας συνολικά 27 φορτία πλοίων ανάμεσα στα προαναφερόμενα λιμάνια το περιεχόμενο των οποίων μεταφέρθηκε σε 16 σημεία στη ρωσική ενδοχώρα, με τα 12 εξ αυτών να αποτελούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών. Τα παραπάνω στοιχεία υπονοούν με τη σειρά τους πως η Πιονγιάνγκ συμβάλλει αποφασιστικά στην αποστολή της Μόσχας να καταστρέψει ολοκληρωτικά το Ουκρανικό κράτος.

Επόμενος σταθμός του Πούτιν έπειτα της Βορείου Κορέας, αποτέλεσε το κράτος του Βιετνάμ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Ρώσος Πρόεδρος –τελευταία επίσκεψη του οποίου σημειώθηκε το 2017 με αφορμή τη διεξαγωγή της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (AsiaPacific Economic Cooperation)- καταχειροκρότησε την υποστήριξη του Ανόι απέναντι «στον πραγματιστικό τρόπο επίλυσης του ουκρανικού ζητήματος», με τους ηγέτες των δύο κρατών να αποφασίζουν την ευρύτερη συνεργασία τους στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πετρελαίου, της εξερεύνησης αερίων και της καθαρής ενέργειας, με της υπόσχεσης παραλλήλως της δημιουργίας ενός πυρηνικού και τεχνολογικού κέντρου με έδρα την Ασιατική χώρα.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων τους, Πούτιν και Το Λαμ τόνισαν την ανάπτυξη αξιόπιστης  αρχιτεκτονικής ασφάλειας, και την εκτενέστερη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ώστε οι δύο δρώντες να ανταπεξέλθουν στις μη- παραδοσιακές προκλήσεις. Όπως αναφέρουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βιετνάμ, ο Λαμ διαβεβαίωσε πως και οι δύο πλευρές θα διασφαλίσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη πλοήγηση και την αεροπορία, ενώ οι επιλύσεις οποιωνδήποτε διαφωνιών ανάμεσα σε Μόσχα και Ανόι θα γίνονται ειρηνικά και εν συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, δίχως τη χρήση βίας.

Το 1950, αποτέλεσε η απαρχή των διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Βιετνάμ, οι οποίες έκτοτε χαρακτηρίζονται από ένα κλίμα φιλίας αλλά και μεγάλης επιρροής. Οποιοσδήποτε μεταβεί στο Βιετνάμ, θα παρατηρήσει τα Σοβιετικά τύπου κτίρια –καλυμμένα βέβαια πλέον από πελώριους ουρανοξύστες-, αλλά και το εντυπωσιακό άγαλμα του Βλαντιμίρ Λένιν να κοσμεί πλατεία του Ανόι, ενώ αρκετά σημαντικά πρόσωπα του Βιετναμέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν φοιτήσει σε Σοβιετικά πανεπιστήμια.

Ωστόσο φαίνεται πως το Βιετνάμ προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στο διεθνές σύστημα, διατηρώντας σχέσεις με το NATO και εκτενέστερα με τις Η.Π.Α, αν ληφθεί υπόψη η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν αλλά και του ηγέτη της Κίνας Σι Τζιπινγκ το απερχόμενο έτος. Αναφορικά με το ρωσοουκρανικό ζήτημα το Ανόι διατηρεί πολιτική ουδετερότητας, καθώς δεν έχει συμμετάσχει στην διαδικασία υποβολής κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία μαζί με τα υπόλοιπα δυτικά κράτη: «Πιστεύω πως το Βιετνάμ δεν θα ήθελε να λάβει ρίσκο προκαλώντας την οργή της Δύσης εφοδιάζοντας τους Ρώσους» υποστηρίζει ο αναλυτής Ridzwan Rahmat, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οπλικού εφοδιασμού της Ρωσίας. «Ίσως το Βιετνάμ θέλει να δείξει ότι μπορεί να διατηρήσει αυτή την πολύ ευέλικτη ισορροπία της μπερδεμένης διπλωματίας του. Ήδη σε διάστημα ενός χρόνου έχουν φιλοξενήσει τους ηγέτες των τριών υπερδυνάμεων του κόσμου, το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό» συμπληρώνει ο διπλωμάτης GouldDavies.

Λόγω της αποξένωσης του από τη Δύση, καταφύγιο του Πούτιν καθίστανται οι χώρες της πρώην Σοβιετικής σφαίρας επιρροής. Το πόρισμα είναι πως σε ένα σύνολο εχθρών, ο Ρώσος Πρόεδρος αγωνίζεται ώστε να βρει φίλους και συμμάχους σε γνώριμα λημέρια.

Συντάκτης: Μαρία Ανδρίκου

Πηγές: 

 


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του What Politics Means και της συντακτικής ομάδας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του What Politics Means. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των δύο έως τριών πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο What Politics Means. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.