Τα μηνύματα της ευρωκάλπης, της 9ης Ιουνίου ήταν οριζόντια και αρνητικά για Ν.Δ. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με φυσικό επακόλουθο να προκαλέσουν ραγδαίες εξελίξεις και στους τρείς “παίκτες” του πολιτικού συστήματος. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. η αμφισβήτηση κατά του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, κορυφώθηκε ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ παρατηρήθηκαν ηπιότερες αντιδράσεις μετά την πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος. Αυτό που είχε όμως μεγαλύτερη σημασία ήταν ο επικείμενος ανασχηματισμός που συζητιόταν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στον δημόσιο διάλογο, ως αποτέλεσμα της πρόθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη να δείξει ότι “έλαβε τελικά το μήνυμα” που κρύβουν τα ποσοστά που έλαβε η Ν.Δ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε κατά βάση δύο στοιχεία.

Ανασχηματισμός ακρίβειας

Η αλλαγή του υπουργού ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, αρμόδιου για την φορολογική πολιτική αποκαλύπτει την διάθεση του πρωθυπουργού για ένα νέο restart στον χώρο των μεταρρυθμίσεων. Οι αλλαγές στοχεύουν κυρίως στους Κεντρώους ψηφοφόρους (και όχι τους  δεξιούς όπως αφηνόταν αρχικά να εννοηθεί) και έχουν ως στόχο να τιθασεύσουν την ακρίβεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά πριν αυτή και οι συνέπειες της στο κοινωνικό σύνολο, “τιθασεύσουν” την κυβέρνηση.

Κι αν αναρωτηθεί κανείς τι κάνει ένας πολιτικός ερευνητής, όπως είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο Υπουργείο Ανάπτυξης,  η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Αυτό που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια, παντρεύει μεταρρυθμίσεις με επικοινωνία. Η επικοινωνιακή δεινότητα του υπουργού και η ρητορική του άνεση στα πολιτικά πάνελ θα βοηθήσουν να επικοινωνηθεί καλύτερα το κυβερνητικό έργο. Που σημαίνει ότι ακόμη και αν τα μέτρα κατά της ακρίβειας δεν αποδίδουν τουλάχιστον θα φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες αποκλιμάκωσης από πλευράς κυβέρνησης. Από την άλλη η τοποθέτηση του, Χρίστου Δήμα στο ΥΠΟΙΚ σηματοδοτεί το κλείσιμο του μετώπου που είχε δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και ελευθέρων επαγγελματιών για το επίμαχο νομοσχέδιο. Και βέβαια μπορεί να μην έγινε ιδεολογικός ανασχηματισμός στραμμένος προς τα δεξιά αλλά η  αποπομπή Καιρίδη από το υπουργείο μετανάστευσης και η αντικατάστασή του από τον πρώην ΥΠΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο δείχνει την δεξιά στροφή της κυβέρνησης σε ένα ζήτημα που αύξησε τις θέσεις των ευρωβουλευτών της ριζοσπαστικής Δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γεωγραφικός ανασχηματισμός

Ο δεύτερος πυλώνας του ανασχηματισμού εμπεριέχει περισσότερο γεωγραφικά κριτήρια και αποτελεί “μερεμέτι” για το κλείσιμο της τρύπας διαρροών προς τα Δεξιά. Η υπουργοποίηση του Κώστα Γκιουλέκα στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης περνά την εντύπωση ότι τελικά τα προβλήματα της βόρειας Ελλάδας  μπαίνουν στην οπτική του Μαξίμου. Είχαμε συνηθίσει στο συγκεκριμένο υφυπουργείο, υπουργούς που οριακά γνώριζαν που βρίσκεται η Μακεδονία στον χάρτη. Για τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ στις συγκεκριμένες περιφέρειες, η επιτυχία του νέου υπουργού είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Από την άλλη ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης σε “θεσσαλικά” χέρια, καθώς ή περιοχή μαστίζεται ακόμη  από τις συνέπειες των περσινών πλημμυρικών καταστροφών, κάτι που φάνηκε εν πολλοίς και από τα εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Τέλος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε και ένα τρίτο αλλά λιγότερο εμφανές στοιχείο. Ήταν τιμωρητικός. Προς συγκεκριμένα πρόσωπα και για συγκεκριμένους λόγους. Η αποπομπή της Χριστίνας Αλεξοπούλου από το Υπουργείο Μεταφορών, αποκάλυψε την δυσαρέσκεια του Μαξίμου για το γεγονός ότι η γαλάζια βουλευτής δεν έβαλε πλάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Επίσης, αυτή  της Μαρίας Κεφάλα την δυσαρέσκειά για την  μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ενώ  η καρατόμηση του Λευτέρη Αυγενάκη και του Μάξιμου Σενετάκη είχε τιμωρητικό επίσης χαρακτήρα και για τους δύο  λόγω εκλογικών επιδόσεων στην εκλογική τους περιφέρεια, το Ηράκλειο, όπου η Νέα Δημοκρατία τερμάτισε δεύτερη μετά το ΠΑΣΟΚ.

Συνοπτικά μπορεί να χαρακτηριστεί ανασχηματισμός  αναδόμησης και επανεκκίνησης σε βαθμό τριετίας. Αλλά για ένα μπορέσουμε να πούμε ότι πέτυχε το σκοπό του, επιβάλλεται και η αλλαγή πολιτικής. Στις εκλογές της Κυριακής δεν καταψηφίστηκαν τα πρόσωπα αλλά συγκεκριμένες πολιτικές.

Συντάκτης: Φώτης Αναστασόπουλος


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του What Politics Means και της συντακτικής ομάδας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του What Politics Means. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των δύο έως τριών πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο What Politics Means. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.