Οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο, θέλοντας να ενισχύσουν την άμυνα τους και να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους προβαίνουν στην σύναψη συμμαχιών, καθώς και στην αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες και τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της άμυνα της. Βασικός στόχος και αποστολή τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και των κυβερνώντων αποτελεί η εξασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος. Γι΄ αυτό τον λόγο και η χώρα μας έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των εξοπλιστικών δίνοντας ιδιαίτερη στα αεροσκάφη και στα ναυπηγικά προγράμματα.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα επιλέξει το κάθε κράτος διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων του και από τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Μερικά από τα προγράμματα που έχει συμμετάσχει η Ελλάδα περιλαμβάνουν την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών ή την αναβάθμιση των υπαρχόντων, την προμήθεια νέων πλοίων και φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, την αναβάθμιση των πυραυλικών και αμυντικών συστημάτων και τέλος την αναβάθμιση των συστημάτων πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας.

Το διαδικαστικό πλαίσιο που ακολουθείται είναι αρκετά πολύπλοκο και χρονοβόρο, καθώς η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την επιλογή προμηθευτών, την σύναψη συμβάσεων για τον καθορισμό του εξοπλισμού και την τιμή και τέλος την παράδοση. Όλη αυτή η διαδικασία παίρνει αρκετά χρόνια, διότι και η παράδοση του εξοπλισμού γίνεται συνήθως σε διαστήματα. Για παράδειγμα, η σύμβαση που συνήψε η Ελλάδα με την Γαλλία για τα πολεμικά αεροσκάφη 4ης γενιάς, Rafale, έλαβε χώρα το 2021 και η παραλαβή των αεροσκαφών ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023 ή οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ για την αγορά των αεροσκαφών F-35 έχει ξεκινήσει από το 2023 και τα πρώτα F-35 αναμένεται να παραδοθούν στην Ελλάδα τέλη του 2027 με αρχές του 2028.  Ακόμη, τα εξοπλιστικά προγράμματα πέρα από χρονοβόρα είναι και ιδιαίτερα πολυδάπανα. Η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποτελεί συχνά πρόκληση για τις χώρες κι αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό υλοποίησής τους.

Όμως πόσο απαραίτητη είναι για μία χώρα η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της εν μέσω οικονομικής κρίσης; Οι απαντήσεις των ανθρώπων σ΄αυτή την ερώτηση είναι διαφορετικές και αντιφατικές. Μια χώρα όπως είναι για παράδειγμα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται συνεχώς υπό την απειλή των προκλήσεων της γείτονα χώρας μας, την Τουρκία, γόνιμο θα ήταν να επενδύει στην άμυνα της. Το παρελθόν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, παραδείγματος χάριν η ΑΟΖ, δημιουργούν μία ατζέντα θεμάτων με ζητήματα τα οποία είναι σχεδόν αδύνατον να επιλυθούν. Έτσι, η Ελλάδα με την αγορά των εξοπλιστικών προγραμμάτων δημιουργεί παράλληλα και συμφωνίες με ισχυρές χώρες και επενδύει στην εξωτερική πολιτική της εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια και την σταθερότητα, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στην διατήρηση της ειρήνης και την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Ο βασικός τρόπος για να διασφαλιστεί η προστασία του λαού και των εθνικών συνόρων της χώρας και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη σύγκρουση αποτελεί φυσικά η ανάπτυξη των διπλωματικών και διπλωματικό – στρατηγικών σχέσεων, ωστόσο και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί ένα μέσο που προστατεύει την εθνική κυριαρχία της χώρας, καθώς αποτρέπει και δυσκολεύει να πραγματοποιηθεί μια σύγκρουση από μία χώρα σε μία άλλη.

Η Ελλάδα στο βάθος του 21ου αιώνα αναμένεται να έχει δημιουργήσει μία ισχυρή άμυνα και ένα πλήρως εξοπλισμένο και υπερσύγχρονο οπλοστάσιο με μαχητικά αεροσκάφη, κορβέτες, φρεγάτες, πολεμικά πλοία, υποβρύχια και στρατιωτικά οχήματα. Η απόφαση του εκσυγχρονισμού του στόλου φέρνει μια καινοτομία στις ένοπλες δυνάμεις και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα. Το ταλέντο καθώς και η δημιουργικότητα των νέων γενιών μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις και να ενισχύσει την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη, η ενθάρρυνση και η εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, ώστε να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες και τακτικές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού οπλικού συστήματος.

Συνεπώς, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με καινοτόμες ιδέες αποτελούν βασικά στοιχεία για την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μία ενδεχόμενη απειλή και να διασφαλίσουν την προστασία τόσο του λαού, όσο και των εθνικών συνόρων.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Ταράτσα


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του What Politics Means και της συντακτικής ομάδας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του What Politics Means. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των δύο έως τριών πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο What Politics Means. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.