Η αναπτυξιακή πορεία της τεχνολογίας έχει συντελέσει σε μια επαναστατική μεταμόρφωση του κόσμου μας, επηρεάζοντας σε βάθος τους τρόπους με τους οποίους ζούμε, επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Σε αυτό το πλαίσιο, η ραγδαία ανάπτυξη του ψηφιακού κόσμου φέρνει με τον τρόπο της τόσο πλεονεκτήματα όσο και προκλήσεις, που απαιτούν προσεκτική αντιμετώπιση.

Αρχικά, η ψηφιακή εποχή που ζούμε έχει φέρει μια νέα διάσταση στον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε, επικοινωνούμε και δημιουργούμε συναρπαστικές συναντήσεις. Η ανάπτυξη της ψηφιακής κοινότητας αποτελεί έναν πυλώνα στον κόσμο της σύγχρονης κοινωνίας, παρέχοντας ένα ενδιαφέρον φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών, τη συζήτηση θεμάτων και την ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Αναπόφευκτα, με την αυξανόμενη εξάπλωση της τεχνολογίας και της πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι ψηφιακές κοινότητες αναδύονται ως δυναμικοί χώροι, όπου άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα, πάθη και στόχους συναντιούνται εικονικά. Αυτές οι κοινότητες δεν περιορίζονται από γεωγραφικά όρια ή φυσικές αποστάσεις, παρέχοντας ένα χώρο για διαπραγματεύσεις, μάθηση και αμοιβαία στήριξη. Ειδικότερα, οι τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως τα κοινωνικά δίκτυα και οι εφαρμογές βιντεοκλήσεων, επιτρέπουν στους ανθρώπους να διατηρούν στενές επαφές με την οικογένεια και τους φίλους, ακόμα και όταν βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η δυνατότητα να βλέπουν και να ακούν ο ένας τον άλλον μειώνει την αίσθηση της απόστασης.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει διαμορφώσει με καίριο τρόπο τις εργασιακές σχέσεις, καθιστώντας δυνατή την εξ αποστάσεως εργασία. Η δυνατότητα εργασίας από απόσταση επιτρέπει στους εργαζομένους να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς την ανάγκη παρουσίας σε ένα φυσικό γραφείο. Αναντίρρητα, η τεχνολογία επιτρέπει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ εργαζομένων μέσω διάφορων εφαρμογών και πλατφορμών. Οι ομάδες μπορούν να συνεργαστούν σε έργα, να μοιραστούν αρχεία και να επικοινωνούν αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται φυσικά. Ακόμη, η εξ αποστάσεως εργασία και η συνεργασία μέσω της τεχνολογίας μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας. Είναι σημαντικό τέλος, να αναφερθεί εδώ ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργάζονται παγκοσμίως, αξιοποιώντας την τεχνολογία για τη δημιουργία ομάδων και την ανταλλαγή ιδεών ανεξαρτήτως της φυσικής τους τοποθεσίας.

Στον αντίποδα των όσων έχουν αναφερθεί παραπάνω, η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει και ένα άλλο προσωπείο: αυτό της εξάρθρωσης των σχέσεων. Ο κατακερματισμός αυτός, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει και -σε ορισμένες περιπτώσεις- να αποδυναμώσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική χρήση της ψηφιακής επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων κειμένου, email και άλλων μέσων, αποξενώνει τους ανθρώπους. Η απουσία σωματικής παρουσίας αφαιρεί την ανθρώπινη ζεστασιά από την επικοινωνία. Ακόμη, η αξιολόγηση των σχέσεων τους βάσει των online δραστηριοτήτων, μη λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό περιεχόμενο της συνεργασίας, αλλά και η προσπάθεια δημιουργίας μιας ιδανικής εικόνας στο διαδίκτυο, οδηγεί στην απώλεια της αυθεντικότητας και ειλικρίνειας στις ανθρώπινες σχέσεις. Αλήθεια, πόσο καιρό έχουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι όλοι μαζί ως παρέα, να αφήσουμε τα κινητά μας στην άκρη και απλώς να κουβεντιάσουμε για ό,τι μας απασχολεί;

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να είμαστε συνειδητοί στη χρήση της τεχνολογίας και να θέτουμε όρια. Είναι καλό να αναλογιζόμαστε το χρόνο που περνάμε online και να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τις στιγμές που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στην πραγματική επαφή, αφήνοντας τα κινητά τηλέφωνα και τις άλλες συσκευές σε ένα άλλο δωμάτιο έτσι ώστε, να συνδεθούμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Αναπόφευκτα, με την ισορροπημένη και ενεργητική μας συμμετοχή, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου η τεχνολογία να στηρίζει τις σχέσεις μας, διατηρώντας παράλληλα την ανθρώπινη εγκυρότητα και τη θεμελιώδη αξία της ενσαρκωμένης επαφής.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Συντάκτης: Τσουτση Βίβιαν Παρασκευή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του What Politics Means και της συντακτικής ομάδας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του What Politics Means. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των δύο έως τριών πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο What Politics Means. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.