Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου έκρυβαν πολλές εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη, όμως, ήταν η επικράτηση του Χάρη Δούκα, επί του απερχόμενου Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στις εκλογές της Αθήνας. Ένας σίγουρος νικητής που ηττήθηκε, μία συναρπαστική εκλογική ιστορία που κατέληξε σε ανατροπή των συσχετισμών και μία μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα συνθέτουν το πλαίσιο ανάλυσης του ιστορικού του μέλλοντος.

Τον περασμένο Αύγουστο, λίγοι πίστευαν ότι ο Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, θα μπορούσε να κερδίσει τον Κώστα Μπακογιάννη. Μάλιστα, μόλις ενάμιση μήνα πριν, είχε προηγηθεί η εκκωφαντική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, με την Αθήνα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περιφέρειες όπου η κυβέρνηση συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά της πανελλαδικά, με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να τοποθετείται ως τέταρτη δύναμη στις προτιμήσεις των Αθηναίων. Τι μεσολάβησε μέσα σε λίγους μήνες και ένας υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε και κέρδισε την δημαρχεία στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας;

Πρώτον, debate. 

Ένας ανασταλτικός παράγοντας στην προεκλογική μάχη του Χάρη Δούκα ήταν η αναγνωρισιμότητα, καθώς δεν αποτελούσε προηγουμένως πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Έμοιαζε ανέφικτο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, στον πολυπληθέστερο Δήμο της χώρας να γίνει ευρέως γνωστός, τόσο ο ίδιος ως πολιτική φιγούρα/προσωπικότητα όσο και το πρόγραμμά του. Αυτό όμως άλλαξε όταν ο Κώστας Μπακογιάννης αποδέχθηκε την πρόσκληση που είχε καταθέσει ο Χάρης Δούκας από τον Σεπτέμβριο, αναφορικά με τη διεξαγωγή τηλεμαχίας στη δημόσια τηλεόραση. Το Debate διεξήχθη μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης μεταξύ των δύο υποψηφίων που είχαν ήδη κόψει το νήμα της πρώτης Κυριακής και έδωσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία τόσο στους πολίτες να ακούσουν τον Χάρη Δούκα και να τον συγκρίνουν με τον Κώστα Μπακογιάννη, όσο και στον ίδιο ώστε να γνωστοποιήσει το πρόγραμμά του για την Αθήνα. Στο ομολογουμένως, ποιοτικότερο και πιο ενδιαφέρον debate των τελευταίων ετών, ο Χάρης Δούκας δημιούργησε θετικές εντυπώσεις και πέτυχε να εκφράσει τις βασικές αρχές των θέσεων και των προθέσεων του, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου και πλέον το παιχνίδι βρίσκονταν στο δικό του γήπεδο.

Δεύτερον, στήριξη από ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο.

Μετά τον αποκλεισμό του από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος, Κώστας Ζαχαριάδης που κατετάγη τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων την πρώτη Κυριακή, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στηρίξει τον Χάρη Δούκα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Θα ήταν λάθος όμως να αποδώσουμε μέρος της νίκης στην κομματική στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι, πρώτον οι προγραμματικές συγκλήσεις διεξάγονται σε επίπεδο κοινωνίας και όχι σε επίπεδο προσώπων και ηγεσιών κομμάτων και δεύτερον ο Χάρης Δούκας συσπείρωνε ήδη τη στήριξη πολιτών και κινημάτων από όλο το φάσμα της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, των κινήσεων για τα δικαιώματα και το περιβάλλον, υπό την παράταξη «Αθήνα Τώρα». Στην αυτοδιοίκηση, η πολιτική πλάθεται στις γειτονίες, εκεί που σπάνε οι κομματικές γραμμές και οι πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, συγκλίνουν με βάση το πρόγραμμα και το όραμα του κάθε υποψηφίου.

Τρίτον, η ανάγκη για αλλαγή στην Αθήνα

Όσοι και όσες ζουν καθημερινά στην πρωτεύουσα, αισθάνονταν την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη. Δεν μπορούσαν να ξεχάσουν, τα αποπνικτικά καλοκαίρια και τους χειμώνες στους οποίους η παραμικρή βροχή εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια όλων.  Δεν ήταν δυνατό να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι οι γειτονιές που βρίσκονταν μακριά από το κέντρο ήταν ξεχασμένες από τη δημοτική αρχή και φυσικά το φιάσκο του “μεγάλου περιπάτου” που με επίκεντρο την Πανεπιστημίου, ταλαιπώρησε δεκάδες χιλιάδες Αθηναίες και Αθηναίους. Δεν μπορούσε να καταπιεστεί το αίσθημα για περισσότερο οξυγόνο, περισσότερο πράσινο και πιο βιώσιμες συνθήκες ζωής εντός του αστικού ιστού.

Η Αθήνα ήταν και παραμένει μια πόλη εχθρική για τα Άτομα με Αναπηρία. Τόσο στα πεζοδρόμια όσο και σε αρκετούς δημόσιους χώρους η προσβασιμότητα ήταν καθημερινά μία χαμένη μάχη. Παράλληλα, η ανεπάρκεια στην καθαριότητα και η έλλειψη του αισθήματος ασφάλειας συντέλεσαν με τη σειρά τους στην αποδοκιμασίας του Κώστα Μπακογιάννη.

Τι περιμένουν οι Αθηναίοι από τον Χάρη Δούκα. 

Με μια φράση: Βελτίωση σε όλα τα παραπάνω.

Πρώτο και κύριο αναμένουμε την αποσυμφόρηση του κέντρου με το άνοιγμα της Βασιλίσσης Όλγας, η οποία αυτή τη στιγμή διχοτομεί την Αθήνα.

Περιμένουν γειτονίες πιο προσβάσιμες, πιο καθαρές, όπου οι κάτοικοι θα έχουν λόγο στις αλλαγές που πραγματοποιούνται. Στα Εξάρχεια για παράδειγμά λίγες εβδομάδες πριν, η δημοτική αρχή αποφάσισε να κόψει τα δέντρα στην πλατεία για την κατασκευή του μετρό σε αντίθεση με το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για προστασία του πρασίνου του χώρου. Η θέση της παράταξης “Αθήνα Τώρα”, ήταν και “δέντρα και μετρό”.

Περιμένουν μια πόλη κλιματικά βιώσιμη. Θωρακισμένη από τα καιρικά φαινόμενα και ανθεκτική στις έκτακτες συνθήκες. Με περισσότερα πάρκα, περισσότερα δέντρα, καλύτερη ποιότητα αέρα και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Με καθιέρωση της ανακύκλωσης αλλά και την καλλιέργεια της κουλτούρας για ανακύκλωση.

Αναμένουν την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας και τη βελτίωση του φωτισμού στις γειτονιές ώστε να επέλθει επιτέλους η αίσθηση ασφάλειας, ενώ είναι σημαντικό να μπει ένα τέλος στην αλόγιστη σπατάλη δημοσίου χρήματος. Η διαφάνεια πρέπει να αποτελέσει κορωνίδα της λειτουργίας της νέας δημοτικής αρχής.

Τέλος, προσδοκούν μια πόλη του πολιτισμού και του αθλητισμού, στα πρότυπα άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μονάχα προσδοκίες αλλά και μερικές από τις δεσμεύσεις του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Αθηναίων.

Το μοναδικό μελανό σημείο της εκλογικής διαδικασίας ήταν η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή. Πρόκειται για ένα γεγονός ανησυχητικό για τους θεσμούς και τη δημοκρατία, ειδικά σε καιρούς απειλών και προκλήσεων. Είναι αναγκαία η αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική. Είναι απαραίτητο, τα κοινά να γίνουν ξανά ελκυστικά για τους πολίτες.

Η Αθήνα λοιπόν, από 1/1/2024, έχει μπροστά της μια σημαντική ευκαιρία και κανένα περιθώριο να την αφήσει να χαθεί. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, ο χρόνος λίγος και τα προβλήματα πολλά. Οι εκλογές πέρασαν όμως. Τώρα είναι η ώρα για πράξεις και για χειροπιαστά αποτελέσματα.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Σταμούλης


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του What Politics Means και της συντακτικής ομάδας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του What Politics Means. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των δύο έως τριών πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο What Politics Means. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.