Μετά και από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είδαμε την υποφαινόμενη, από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, νίκη της Νέας Δημοκρατίας, την συνεχόμενη πτώση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την μικρή άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κ.Κ.Ε., την σταθερότητα των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης, παρά την ένταξη στην Βουλή των κομμάτων που εντάσσονται και αυτά στον χώρο της Ακροδεξιάς, όπως η ΝΙΚΗ με ποσοστό 3,69% και οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ που στηρίζεται από τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη και κατάφεραν να εισέλθουν στην Βουλή, με ποσοστό 4,64%. Ενώ τέλος να αναφερθούμε και στην είσοδο, λόγω και της υψηλής αποχής, στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με ποσοστό 3,17%.
Να επικεντρωθούμε όμως στο κυρίως θέμα που είναι η αλλαγή στην κυριαρχία της Κεντροαριστεράς και αυτό φάνηκε με τη σταθερή άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη συνεχόμενη πτώση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιο συγκεκριμένα, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ οι εκλογές της Κυριακής επιβεβαίωσαν την κατεύθυνση που θέλει να κινηθεί η παράταξη. Με το 12% και τους 32 βουλευτές που εξασφάλισε για την νέα Βουλή, με τα επιτελικά στελέχη να τονίζουν πως το κόμμα κατάφερε να αποδείξει ότι το αποτέλεσμα του Μαΐου δεν ήταν ούτε ευκαιριακό ούτε συγκυριακό. Πλέον, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει εισέλθει σε ένα νέο επίπεδο. Πλέον δίνει την μάχη ώστε να οροθετηθεί ξανά ως ο κυρίαρχος στην Κεντροαριστερά και να γίνει στο άμεσο μέλλον ο ένας από τους δύο κυρίαρχους πόλους στην πολιτική σκηνή και αυτό έχει στόχο να το πετύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αρχικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, που σύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αναλυτή Ανδρέα Δρυμιώτη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα είναι δεύτερο, επίσης προσέθεσε πως παρότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είχε τεράστια άνοδο στις εκλογές του Ιουνίου, η πορεία του προς τη δεύτερη θέση έχει ξεκινήσει. Εκτός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στοχεύει στην δεύτερη θέση των Ευρωεκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Ιούνιο του 2024. Είναι ενδιαφέρον να αναφερθούμε εν συντομία στους κύκλους των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων (19,5%) που ψήφισαν ΠΑ.ΣΟ.Κ. την στιγμή που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε στην ίδια ομάδα (20,0%), ενώ οι κεντρώοι ψηφοφόροι ψήφισαν ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ποσοστό 31,7% την στιγμή που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πήρε από την ίδια πηγή ψηφοφόρων μόλις 12,9%.
Αφού αναφερθήκαμε σε κάποια θέματα που έχουν να κάνουν στην άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην δραματική πτώση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι το κατάλληλο σημείο να αναφερθούμε στα θετικά και στα αρνητικά που έδειξε η κάλπη στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη και στο τι θα πρέπει να κάνει την επόμενη μέρα. Στον θετικό απολογισμό του αποτελέσματος συγκαταλέγονται τα ποσοστά της περιφέρειας, καθώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι μόνο κατάφερε να κρατήσει τις περιφέρειες στις οποίες είχε έρθει δεύτερο το Μάιο αλλά τέσσερις ακόμα: την Λέσβο, την Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ηράκλειο, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε, ότι υπήρξαν και πολλές περιφέρειες που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήρθε τρίτο με μικρή όμως διαφορά ψήφων από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Από την άλλη στον αρνητικό απολογισμό συγκαταλέγονται τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική, όπου σε όλες τις περιφέρειες πλην της Ανατολικής Αττικής, όπου βουλευτής εκλέχτηκε ένα από τα δυναμικότερα στελέχη της νέας γενιάς ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατετάγη τέταρτο μετά το Κ.Κ.Ε., όπου ναι μεν τα ποσοστά του αυξήθηκαν αλλά δεν κατάφεραν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κεντροαριστερή πανελλαδική επίδοση. Το πρόβλημα στα αστικά κέντρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη λάθος στρατηγική στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στην έλλειψη ενημέρωσης και στην αδυναμία προσέγγισης του εκλογικού κοινού, σε σχέση με τους δύο αντιπάλους του.
Σε αυτό το σημείο αντιλαμβανόμαστε, ότι μετά τα όσα διαδραματίστηκαν ύστερα από τις δίπλες εκλογικές αναμετρήσεις και την πολιτική κατάρρευσή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την εμπιστοσύνη των κεντροαριστερών πολιτών προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κλήρος πέφτει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στον Πρόεδρο του, που υποχρεούνται να πάρουν το γρηγορότερο, τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ανασυσταθεί ο αναγκαίος πολιτικός πόλος που θα σταθεί με επάρκεια έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε και ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μια αισιόδοξη αφετηρία, αλλά πρέπει προφανώς να απαντήσει σε ερωτήματα πολύ βαθύτερα από την αριθμητική-εκλογική και κοινοβουλευτική θέση του σε σύγκριση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.». Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέγεται πως το έχει συνειδητοποιήσει και πως είναι αποφασισμένος να αναμετρηθεί με την πρόκληση που έχει μπροστά του. «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φεύγει, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται» ήταν η χαρακτηριστική φράση του συνομιλώντας με δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Κυριακής στη Χαριλάου Τρικούπη. Το εκλογικό αποτέλεσμα τον επιβεβαιώνει αν δούμε κάποια στοιχεία: Ο συσχετισμός ανάμεσά τους, από 32-8 το 2019, τώρα καταγράφεται στο 18-12, ενώ σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι δεύτερο κόμμα.
Το ερχόμενο διάστημα, ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινοβουλευτική επίδοση του κόμματος και στο ύφος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει, γνωρίζοντας πώς στο τέλος του εκλογικού κύκλου αυτά και θα κριθούν και θα συνυπολογιστούν από το κεντροαριστερό ακροατήριο, με ενδιάμεσους σταθμούς τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση το προσεχές φθινόπωρο και τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024. Ο ίδιος επιμένει να χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών ως ένα ακόμη βήμα κατάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών που κινούνται στον ευρύτερο χώρο. Η συγκυρία φαίνεται να τον ευνοεί. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χάνει, ο ίδιος κερδίζει, έστω σταδιακά και τμηματικά μέρος της χαμένης εκλογικής του επιρροής. Δεν αρκεί όμως μόνο η συγκυρία. Θα χαθεί, αν η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν διαμορφώσει τις προϋποθέσεις και τους πολιτικούς όρους, τόσο στο εσωτερικό του όσο και προς τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Με βάση το πανελλαδικό αποτέλεσμα στην επικράτεια, ο Ανδρουλάκης έδωσε το σήμα για έναν ακόμα χρόνο πολιτικής και οργανωτικής προεργασίας, με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024. Αναμένεται επίσης η διπλή εκλογική αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών στις οποίες εκτός απροόπτου το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φαίνεται πως θα κατεβάσει δικούς του υποψηφίους στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, παρά τις πληροφορίες για σύμπραξη που διαρρέουν από τον χώρο του ηττημένου ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μπορούν να χαρακτηριστούν άστοχες.
Εφόσον λοιπόν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρίσκεται σε τροχιά ολικής επαναφοράς και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε κατάσταση εκλογικής κατάρρευσης, η αυτόνομη πορεία της παράταξης είναι μονόδρομος για να καταστεί και πάλι κυρίαρχος της Κεντροαριστεράς.
Συντάκτης: Σωτήρης Σωτηρόπουλος