Στην προκήρυξη εκλογών ανακοινώθηκε η εξής ημερομηνία: 21 Μαΐου. Δεν μεσολαβούν αρκετές μέρες είναι η αλήθεια και όλα τα κόμματα του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα της επερχόμενης κάλπης, κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποδείξουν πως ο αρχηγός τους, είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός. Ή, κάτι μάλλον πιο κοντά στα πραγματικά δεδομένα, πως οι υπόλοιποι είναι ανάξιοι γι΄αυτή την θέση. Κλασική περίπτωση επίθεσης στο ήθος του αντιπάλου. Πώς σχετίζονται τα σεξουαλικά εγκλήματα και η πολιτική σκοπιμότητα;

Όποιος παρακολουθεί την επικαιρότητα ξέρει ήδη σε τι αναφέρομαι. Αυτή ήταν η απάντηση γνωστού ηθοποιού σχετικά με τις κατηγορίες για βιασμό και ξυλοδαρμό, εις βάρος του. Δεν έχουμε καμία απολύτως αρμοδιότητα να κρίνουμε αν ισχύουν όσα έχουμε μάθει, αυτό άλλωστε είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Βέλγικης ή ελληνικής. Όμως πόσο αποστασιοποιημένες είναι οι ειδήσεις και τα δημοσιεύματα όταν ο φερόμενος θύτης αναφέρεται ως γόης, αναπαράγονται φωτογραφίες του που κατά κοινή ομολογία παρουσιάζεται ένας πολύ όμορφος άνδρας και όλοι υποστηρίζουν ότι η εξωτερική του εμφάνιση συνεπάγεται πως θα είχε καλές σχέσεις με το αντίθετο φύλο άρα δεν θα χρειαζόταν να προβεί σε μια πράξη όπως ο βιασμός; Πολλά λάθη σε όλα αυτά.

Δηλαδή αυτοί που η κοινωνία σύμφωνα με κάποια υποκειμενικά χαρακτηριστικά έχει ορίσει ως ωραίους, σέξι, γοητευτικούς, είναι απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε τάση προς παραβατική συμπεριφορά; Αν ο κ. Γεωργούλης δηλαδή ήταν άραγε άσημος, με μια συμβατική δουλειά μακριά από το Ευρωκοινοβούλιο, κοντύτερος και με περισσότερα κιλά φερειπείν, θα ήταν πιο πιθανό να είχε βιάσει και να ασκούσε κατ΄εξακολούθηση ψυχολογική βία σε συνεργάτες του; Γιατί μέρα με την μέρα γίνονται γνωστές ολοένα και περισσότερες πληροφορίες που σχετίζονται με μη ανεκτές συμπεριφορές.

Πάντως, το να ρωτούν φίλους του για το ποια είναι η άποψή τους πάνω στο ζήτημα, δεν θα βγάλει κάπου, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο οικείος τους, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει επίσημο πόρισμα, θα τον υποστηρίζει, δημόσια ή μη.

Καμία απολύτως λογική. Από την άλλη πλευρά, η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης υπόθεσης συνοδεύτηκε από εκείνη του ονόματος του φερόμενου θύματος, γιατί απ΄ό,τι φαίνεται ούτε καν αυτού του είδους την προστασία δεν μπορούμε να προσφέρουμε σε άτομα που έχουν υποστεί την οποιαδήποτε κακοποίηση. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γι΄αυτό, φέρνοντας για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το ζήτημα των εθνικών εκλογών που βρίσκονται προ των πυλών, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η καταγγελία ήταν στοχευμένη. Προς επίρρωση της άποψής τους αναφέρονται στο πότε έγινε γνωστή η είδηση. Μάλλον όμως δεν τους συμφέρει να πουν ότι οι βελγικές αρχές είναι ενημερωμένες εδώ και τρία χρόνια και απλά τώρα ζήτησαν άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή. Εκτός κι αν εκεί, στις Βρυξέλλες, ασχολούνται με την ελληνική πολιτική σκηνή, ή έχουν κάποιο προσωπικό θέμα, ίσως τρέφουν αντιπάθεια για τον συγκεκριμένο κύριο. Μεταξύ μας, ακατόρθωτο.

Αν για ανθρωπιστικούς και μόνο σκοπούς δεν πίστευαν το φερόμενο θύμα, καθώς όλοι μας θα θέλαμε να πιστέψουμε πως ζούμε σε έναν κόσμο ονειρικά πλασμένο, όπου όλα κυλούν ομαλά, δεν υπάρχουν εγκληματίες και όλοι ζουν ευτυχισμένοι, ίσως θα μπορούσα να δικαιολογήσω κάποια τέτοια στάση. Όμως δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό. Έχουμε δυο κόμματα που ‘κονταροχτυπιούνται’, με τους ψηφοφόρους τους να κάνουν το ίδιο, πάνω σε ένα ζήτημα που αφορά την γυναίκεια κακοποίηση, από έναν άνθρωπο του θεάματος μάλιστα, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν μας κάνει καμία εντύπωση δυστυχώς. Ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν πολλοί λοιπόν,  πιστεύουν κάποιον από τους φερόμενους ως θύμα και θύτη, εφόσον ο ένας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο άλλος πρώην ευρωβουλευτής, νυν διαγραμμένος από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσο άσχημο και υποκριτικό να κατηγορείς το φερόμενο θύμα για ψευδείς κατηγορίες, το θύμα που κατά τύχη δεν ήσουν εσύ ή δεν ήμουν εγώ. Εκείνο που δεν ξέρεις πόσα αποθέματα ψυχικής υγείας χρειάστηκε για να κάνει την καταγγελία, να προβεί σε σειρά εξετάσεων για να αποδείξει τα όσα λέει και βίαια να αποκαλύπτεται η ταυτότητά του χωρίς καμία συγκατάθεση. Να φοβάσαι όταν η κομματική ταύτιση υπερβαίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πάντα οφείλουμε να είμαστε με τα θύματα, με μοναδική εξαίρεση, αν ποτέ αποδειχθεί ότι είχαν άδικο.

Συντάκτης: Χαρά Σοφιανίδου