21ος αιώνας. Ο αιώνας που το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία απειλούνται, που το δικαίωμα στο όνειρο και στην ελπίδα θεωρείται προνόμιο. Ο αιώνας που οι φρικαλεότητες ενός πολέμου είναι επίκαιρες, ακόμα και στις υποτιθέμενες «ανεπτυγμένες» χώρες.
Ζώντας σε μια άχαρη και γκρίζα εποχή, όπως η σημερινή, όπου τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο και το συναίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας πρωταγωνιστούν στη ζωή μας, οι αξίες των ανθρώπων μέρα με την μέρα εμφανίζουν ημερομηνία λήξεως. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με οδυνηρά γεγονότα, που αφήνουν το στίγμα τους στις ψυχές μας, όμως μονάχα για λίγο, καθώς ως άνθρωποι -ουκ ολίγες φορές – έχουμε την τάση να λησμονούμε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ενώ δεν θα έπρεπε.
Όντας απλά θεατές, με παγωμένα συναισθήματα, που παρακολουθούν έναν πόλεμο να εξελίσσεται και ζωές να καταστρέφονται, όχι και τόσο μακριά από τις δικές μας ζωές, βρεθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2022. Πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος από την 24η Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση προς την Ουκρανία. Δεν θα εξετάσω τα αίτια και την αφορμή αυτής της σύρραξης παρά μόνο τις συνέπειες που επωμίζονται οι συνάνθρωποι μας, μέσα από την οπτική που βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν τον τρόμο του πολέμου, διότι απέναντι στον πόλεμο όλοι οι άνθρωποι είναι θύματα.
Μια από τις πιο θλιβερές επιπτώσεις ενός πολέμου, ύστερα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές , είναι τα κύματα των ανθρώπων, που από την μια στιγμή στην άλλη βλέπουν την ζωή τους να διαλύεται ή να απειλείται και αναγκάζονται να φύγουν. Να φύγουν, με προορισμό το άγνωστο, έχοντας μαζί τους, μόνο το συναίσθημα της φρίκης και της οργής. Τρομάζουμε στην σκέψη και μόνο πως οποιαδήποτε στιγμή, οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να βρεθεί σε αυτή την δεινή θέση καθώς, έτσι και αλλιώς η διαφορά μας με τους πολίτες της Ουκρανίας, είναι μονάχα η τύχη.
Με βάση την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), ο αριθμός των ατόμων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν της χώρα τους, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αγγίζει τα 8 εκατομμύρια. Πρόκειται για ένα τσουνάμι ανθρώπων, που προσπάθησαν και προσπαθούν έως και σήμερα να βρουν λίγο φως μέσα από το απύθμενο σκοτάδι. Αυτό το σκοτάδι ισοδυναμεί με κραυγές από γονείς που χάνουν τα παιδιά τους και από παιδιά που χάνουν τους γονείς τους. Αυτό είναι το πρόσωπο του πολέμου…
Αν όσο διαβάζεις αυτά και αναρωτιέσαι πόσο δύσκολο είναι άραγε για όλους αυτούς τους ανθρώπους να αποδεχτούν το χάος και να ξεκινήσουν ξανά από την αρχή την ζωή τους -τουλάχιστον όσοι στάθηκαν περισσότερο τυχεροί και κατάφεραν να φύγουν από την χώρα-, δίνουν απάντηση οι ερευνητές της Thomson Reuters. Μια απάντηση που υπογραμμίζει πως για τους Ουκρανούς πρόσφυγες τα δεινοπαθήματα δεν τείνουν να έχουν κάποιο αίσιο τέλος.
Σύμφωνα με έρευνα της Thomson Reuters, οι Ουκρανοί πρόσφυγες γίνονται όλο και περισσότερο στόχος σεξουαλικής εκμετάλλευσης -σε παγκόσμιο επίπεδο- έπειτα από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η έρευνα απέδειξε πως οι προβολές σε βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, με Ουκρανούς πρόσφυγες, έχει παρουσιάσει αυξανόμενο ενδιαφέρον ειδικά σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία και η Ελβετία. Στις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο οι όροι όπως «Ουκρανές συνοδοί» και «Ουκρανικό πορνό» βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας, κατεβάζοντας το επίπεδο της ανθρωπιάς από την άλλη. Για ακόμη μια φορά , η σεξουαλικοποιήση και η αντικειμενοποιήση των γυναικών έκανε έκδηλη την παρουσία της καθώς στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως γυναίκες αλλά ακόμη και παιδιά.
Οι ερευνητές της Thomson Reuters εκτιμούν ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για τους παραπάνω εκμεταλλευτικούς όρους, θα έχει ως απότοκο την αύξηση των ειδεχθών αυτών περιστατικών καθώς επιβεβαιώνει την πεποίθηση πως τέτοιου είδους ενέργειες έχουν αυξημένο κέρδος και μειωμένο ρίσκο ποινικών επιπτώσεων. Όμως, προκειμένου να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες και να τους προστατεύσουν από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, η Thomson Reuters και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ξεκίνησαν την εκστρατεία « Be Safe». Απώτερος σκοπός της, μεταξύ άλλων, είναι να ενημερώσει τόσο τους ενδιαφερόμενους όσο και το ευρωπαϊκό κοινό σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους, που έρχεται αντιμέτωπο το γυναίκειο φύλο, όταν εγκαταλείπει την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.
Μετ’ αυτών ειρημένων, γίνεται κατανοητό πως σε έναν πόλεμο, δεν υφίστανται θετικές και αρνητικές συνέπειες από όποια πλευρά και αν βρίσκεσαι καθώς μετά από έναν πόλεμο τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο όπως παλιά. Παραμένει μονάχα μια πίκρα για τον χαμό της ζωής, των αναμνήσεων και όσων δεν πρόλαβαν να ζήσουν. Λυπάμαι και απογοητεύομαι από αυτόν τον κόσμο. Από αυτόν τον κόσμο που η ανθρωπότητα πλήτετται…
Συντάκτης: Κριστιάνα Ντάγια