Η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει σύντομα, οι εκλογές πλησιάζουν  και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της χώρας. Η σημερινή κυβέρνηση με επικεφαλής το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, αλλά μία σειρά από παράγοντες έχουν συνδυαστεί, για να κάνουν τις επερχόμενες εκλογές ιδιαίτερα απρόβλεπτες.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που πρόκειται να κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία, πέρα από το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, είναι και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα για περισσότερο από μία δεκαετία τώρα. Παρά τα αχνά σημάδια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, πολλοί Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να παλεύουν με την υψηλή ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και την έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Ειδικά μετά την εποχή της πανδημίας, αλλά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αρκετοί πολίτες αμφισβητούν τις προόδους που έχει επιτύχει η Ελλάδα όσο αφορά την οικονομική της ανάκαμψη.

Εξάλλου, είναι γεγονός πως, ο οικονομικός παράγοντας παίζει τρομερά σημαντικό ρόλο για έναν ψηφοφόρο κατά την επιλογή που θα κάνει την ώρα της κάλπης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εφαρμόσει μία σειρά οικονομικών μέτρων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι πολιτικές έχουν επιδεινώσει τα πράγματα για τους απλούς ανθρώπους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν φαίνεται να συγκίνησε τους πολίτες, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές των βασικών αγαθών ολοένα και αυξάνονται.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι, η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.  Οι εντάσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι υψηλές εδώ και μήνες, με τις δύο πλευρές να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή και να ανταλλάσσουν διπλωματικές βολές. Πολλοί Έλληνες ζητούν μια πιο σκληρή στάση κατά της Τουρκίας λόγω των συνεχόμενων απειλών του τούρκου προέδρου Έρντογάν, παρά την αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, λόγω και του σεισμού στη γείτονα χώρα ενώ άλλοι υποστηρίζουν, μια πιο διαλλακτική προσέγγιση, με την ελπίδα να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται και οι ανησυχίες για την άνοδο ακροδεξιών και εθνικιστικών ομάδων στην Ελλάδα. Το ακροδεξιό κόμμα, Χρυσή Αυγή, καταδικάστηκε μεν σε επίπεδο ηγεσίας μόλις το 2020, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να εμφανιστούν και άλλες παρόμοιες ομάδες/κόμματα αντίστοιχης ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης για να πάρουν τη θέση της. Ορισμένοι παρατηρητές έχουν επισημάνει τις διαμαρτυρίες τους κατά των περιορισμών λόγω της πανδημίας, ως απόδειξη της αυξανόμενης δημόσιας οργής και απογοήτευσης με την κυβέρνηση και τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα.

Σε αυτό το πλαίσιο το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών αποτελεί μια δύσκολη άσκηση για οποιοδήποτε θέλει να προβεί σε προβλέψεις ή εκτιμήσεις. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει σήμερα ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στήριξη προς το κόμμα διολισθαίνει σιγά σιγά, ειδικά μετά το τραγικό δυστύχημα με τις αμαξοστοιχίες στην περιοχή των Τεμπών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια των πολιτών και να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε ”στραβοπάτημα” της κυβέρνησης.  Αξίζει να σημειωθεί, πως και οι εσωτερικές ανακατατάξεις στο κόμμα, με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μη συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο το όνομα του Παύλου Πολάκη, αποτελούν μέρος της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ωστόσο, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Νέα Δημοκρατία δεν είναι οι μόνοι παίκτες στην εκλογική αρένα. Το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την εκλογική Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και της επιστροφής του brand name ΠΑΣΟΚ, αύξησε κατακόρυφα τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί και αυτό με τη σειρά του τη δυσαρέσκεια των πολιτών τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εξάλλου, το σκάνδαλο των υποκλοπών μπορεί να παρουσιαστεί σαν ένα δυνατό χαρτί στην εκλογική καμπάνια του κόμματος.

εκλογές

Πηγή: alco

Ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει στην κορυφή, είναι σαφές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο μέλλον. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης διαμάχης με την Τουρκία.  Σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, καθώς η νέα κυβέρνηση, είτε θα συνεχίσει στο ίδιο πολιτικό παιχνίδι των απειλών του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, είτε θα ανοίξει νέα δίαυλο επικοινωνίας με την νέα τουρκική κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και να αποδείξει η κυβέρνηση, ότι έχει ένα σαφές όραμα τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική πολιτική σκηνή.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα σταθεί τελικά η νέα κυβέρνηση – όποια κι αν προκύψει μετά τις κάλπες – στο ύψος των περιστάσεων.

Συντάκτης: Δημήτρης Ρίζος

Πηγή φωτογραφίας: