Βρισκόμαστε πλέον λίγες εβδομάδες πριν την διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ, ένα παγκόσμιο τουρνουά το οποίο υφίσταται ως μια από τις πιο αμφιλεγόμενες διοργανώσεις στην διεθνή κοινότητα, εξαιτίας της διεξαγωγής του σε μια χώρα η οποία παραβιάζει ανοικτά και κατ’ εξακολούθηση την πλειοψηφία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Κατάρ αποτελεί ένα ανεξάρτητο εμιράτο στην Μέση Ανατολή, μια χώρα πλούσια σε ορυκτό πλούτο , ευρέως γνωστή για τους υψηλούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, δείκτες μιας ανάπτυξης όμως, που πάτησε επάνω (και) στην συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι παραβιάσεις τεκμηριώνονται και στα πλαίσια προετοιμασιών εν όψει του παγκοσμίου τουρνουά ποδοσφαίρου σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς φήμης εφημερίδας “The Guardian” στους πάνω από 6500 νεκρούς εργάτες που σκοτώθηκαν κατά την περίοδο της κατασκευής αθλητικών σταδίων εξαιτίας των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας και επιπλέον επιβεβαιώνονται στην έντονη εκμετάλλευση άλλων δεκάδων χιλιάδων εργατών που εργάστηκαν στην κατασκευή σύγχρονων υποδομών υπό έναν εργασιακό μεσαίωνα σε αφόρητες συνθήκες άνω των 10 ωρών, με καμία εργασιακή προστασία και μισθό κάτω των 2 δολαρίων την ημέρα.

Παρά τις αμέτρητες και έγκυρες σε στοιχεία καταγγελίες από διεθνείς συλλογικότητες για την καταπάτηση των ανθρώπινων και αυτονόητα, των εργασιακών δικαιωμάτων από το Κατάρ, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) δεν φαίνεται να συγκινήθηκε από τις καταγγελίες αυτές και αποφεύγει έως και σήμερα να τοποθετηθεί σε αυτό το ζήτημα και πόσο μάλλον να θέσει σε συζήτηση την αλλαγή της χώρας, έστω και την ύστατη στιγμή που θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διευρύνεται και στον τομέα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, το Κατάρ ακολουθώντας μια σκληρή ισλαμιστική ρητορική έχει νομοθετήσει την ομοφυλοφιλία , την αμφιφυλοφιλία και την διεμφυλικότητα ως ποινικά αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με επταετή φυλάκιση και πρόστιμο. Ταυτόχρονα τα άτομα που ασπάζονται την θρησκεία του Ισλάμ και πράττουν τα σύμφωνα με το κράτος του Κατάρ τα παραπάνω «εγκλήματα» κινδυνεύουν ακόμη και με την θανατική ποινή. Εάν λοιπόν ένα φίλαθλο άτομο το όποιο μπορεί να έχει διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα , επιθυμεί να βρεθεί και να παρακολουθήσει από κοντά κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα του τουρνουά, κινδυνεύει το λιγότερο με φυλάκιση και πρόστιμο. Αν και η FIFA επιθυμεί να διαφημίζει αδιάκοπα την υποτιθέμενη στήριξη της στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με καθαρά επικοινωνιακές και εμπορικές κινήσεις , όταν ο πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino ερωτήθηκε για το ζήτημα αυτό , απάντησε πως χρειάζεται να υπάρχει σεβασμός σε έναν διαφορετικό πολιτισμό από τον δυτικό, στηρίζοντας με την ανοχή του, την ρητορική του καταρικού κράτους κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαπλώνεται και στον τομέα της έμφυλης ισότητας, καθώς το καταριανό κράτος στερεί νομοθετικά βασικές ελευθερίες και βασικά κοινωνικά δικαιώματα από τον γυναικείο πληθυσμό της χώρας. Δικαιώματα όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση , στην εργασία , στην λήψη ορισμένων μορφών φροντίδας αναπαραγωγικής υγείας και στην κηδεμονία της μητέρας προς το παιδί της, δεν αφορούν καμία καταριανή γυναίκα χωρίς την έγκριση του άνδρα-προστάτη της (ως προστάτης μιας γυναίκας στο Κατάρ θεωρείται είτε ο πατέρας , είτε ο σύζυγος , είτε ο αδερφός , είτε κάποιος άνδρας συγγενής έως και Δ’ βαθμού της γυναίκας αυτής). Επιπρόσθετα, οι καταριανές γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το κεφάλι τους με την παραδοσιακή μπούρκα, με τις ποινές για τις γυναίκες που δεν τηρούν τον νόμο αυτό, να ξεκινούν από πολυετή φυλάκιση μέχρι και σε λιθοβολισμό σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Ο περιορισμός των ελευθεριών για το γυναικείο φύλο, επεκτείνεται και στις γυναίκες διαφορετικής καταγωγής που επισκέπτονται ή διαμένουν στην χώρα. Σύμφωνα με το κράτος του Κατάρ, αν και δεν είναι νομικά υποχρεωτικό για μια αλλοδαπή γυναίκα να καλύπτει το κεφάλι της με την μπούρκα, οι αρχές εισηγούνται στις επισκέπτριες της χώρας να ντύνονται “κόσμια” κατά τα αραβικά ήθη και να μην φορούν κοντές φούστες, κολάν και φορέματα , καλύπτοντας επιπλέον τους ώμους τους, προς σεβασμό στις αξίες της τοπικής κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως το Κατάρ δεν έχει ακόμη εγγυηθεί την έννομη προστασία στους επισκέπτες της χώρας, στο ενδεχόμενο επίθεσης εξτρεμιστικών οργανώσεων και για αυτό θέτει αυτές τις ισχυρές συστάσεις. Ακόμη και στην μισογυνίστικη ρητορική του Κατάρ, η FIFA αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Η αδιαφορία της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στις εκατοντάδες παγκόσμιες κινητοποιήσεις από ποδοσφαιρικούς συλλόγους , αθλητές , ακτιβιστές και διεθνείς οργανώσεις για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ , κρίνεται τουλάχιστον ανησυχητική και το ερώτημα για το εάν πρέπει να υπάρχουν επιτέλους κάποια όρια στην εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού συνολικά, είναι άξιο προβληματισμού πλέον και πιο επίκαιρο από ποτέ. Σε λίγες εβδομάδες λοιπόν , το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου , το τουρνουά ενός αθλήματος που εξέφραζε πάντοτε τον απλό κόσμο , ενός αθλήματος που εξέφραζε το πάθος και την ελευθερία , θα φιλοξενηθεί από μια χώρα η οποία καταπατά επί δεκαετίες τα ανθρώπινα δικαιώματα , χωρίς απολύτως καμία τάση να αλλάξει κάτι για αυτό και χωρίς κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θάφτηκε μαζί με άλλες 6500 χαμένες ζωές εργατών στα γήπεδα του Κατάρ.

Συντάκτης: Julian Χατζίου