Η Ελλάδα στην πολύχρονη ιστορία της, έχει γνωρίσει και αντιμετωπίσει αρκετές πολιτικές κρίσεις. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αμφιταλαντεύεται συνεχώς σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό. Όμως, αυτό που μπορεί να λειτουργήσει ως το αποκορύφωμα για την παρακμή και διάλυση εν τέλει της τωρινής κυβέρνησης καθώς και τη πιθανή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα, είναι το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσωπικοτήτων και δημοσιογράφων, που έχει ξεσπάσει αυτή τη περίοδο στη πολιτική σκηνή της χώρας.
Συγκεκριμένα, το σκάνδαλο των υποκλοπών ξεσκεπάστηκε στις 5 Αυγούστου, όταν έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, δήλωσαν την παραίτηση τους. Ο λόγος της παραίτησης των δύο αυτών προσώπων, οφείλεται στο γεγονός πως ο αρχηγός του κόμματος ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε τα παράπονα του την ίδια ημέρα πως το προσωπικό κινητό του τηλέφωνο παρακολουθούταν παράνομα από την ΕΥΠ με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού ισραηλινής κατασκευής Predator τον Σεπτέμβριο του 2021, τον καιρό δηλαδή πριν την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος όταν ήταν ακόμη μόνο ευρωβουλευτής. Με βάση αυτή την παράμετρο, στην επιφάνεια βγήκε επίσης πως στις 29 Ιουλίου του 2022, ο Κοντολέων ομολόγησε δημοσίως πως η υπηρεσία παρακολουθούσε και τον δημοσιογράφο του CNN Greece και ανταποκριτή άλλων διεθνών μέσων, Θανάση Κουκάκη.
Αμέσως μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, ο Ανδρουλάκης δήλωσε θυμωμένος και απογοητευμένος προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ανδρουλάκης αλλά και το ίδιο το κόμμα ζήτησαν να γίνει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους ίδιους τους ιθύνοντες της κατάστασης, ενώ τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως η υπόθεση θα πάει «μέχρι τέλους». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα αφού όλα αυτά έγιναν με απόλυτη ευθύνη του διοικητή της ΕΥΠ εν αγνοία του Πρωθυπουργού, και έτσι μόλις έμαθε για την παρακολούθηση ο Πρωθυπουργός ζήτησε αμέσως την παραίτηση του Κοντολέων. Παράλληλα, η κυβέρνηση υπερασπίστηκε το γεγονός πως ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εκείνος δεν απάντησε.
Σε αυτό το σημείο, έρχεται να τοποθετηθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία αναφέρεται στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ως το Watergate του Μητσοτάκη (το συμβάν που οδήγησε τον Ρίτσαρντ Νίξον να παραιτηθεί από την προεδρία της Αμερικής το 1972). Η αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση, πως ο Μητσοτάκης όχι μόνο γνώριζε για τις υποκλοπές, αλλά ήταν και εκείνος που τα οργάνωσε όλα.
Όπως είναι γνωστό και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, καθώς πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να κερδίσει κάτι. Η αντιπολίτευση προσπαθεί συνεχώς να ενισχύσει όλο και περισσότερο την αντιδεξιά πλευρά. Αυτό φάνηκε και από τη συνεδρίαση της Βουλής που διεξήχθη στις 29 Αυγούστου, κατά την οποία εγκρίθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για υποβολή της υπόθεσης σε Εξεταστική Επιτροπή και καταψηφίστηκε, πρώτα από όλα από το ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε εξαρχής ότι θα ψηφίσει τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πολύ πιθανό να μην υποβάλει δική του, και έπειτα από όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής. Συνολικά 142 βουλευτές ψήφισαν με θετική ψήφο την πρόταση, ενώ οι 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δήλωσαν απλά «παρών».
Με δεδομένο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οχυρώνει το αντιδεξιό μέτωπο εναντίον του Μητσοτάκη, τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας χειροτερεύουν ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να βρεθεί να παλεύει μόνη της στις επερχόμενες εκλογές. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου τόνισαν και τονίζουν συνεχώς πως στηρίζουν τον Ανδρουλάκη σε όλη αυτή την περιπέτεια, αφού έδειξαν για άλλη μια φορά την υποστήριξη τους απέναντι του όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ πως αρνείται να πληροφορηθεί για το θέμα της παρακολούθησης του.
Παρόλο την εμφανή απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο Ανδρουλάκης διστάζει να ζητήσει πρόωρες εκλογές λόγω κάποιων δεξιών στοιχείων που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, τα οποία τον προτρέπουν να γεφυρώσει ξανά τις σχέσεις του με το κόμμα του Μητσοτάκη, από τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησε στην πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Προφανώς, μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δυνάμεις που ακόμη είναι υπέρ της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και γι αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ» όπως υποστηρίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου.
Πέρα από την έγκριση της πρότασης για την Εξεταστική Επιτροπή, εκκρεμεί και άλλο ένα ζήτημα: Αυτό του χρονικού διαστήματος που πρέπει να εξεταστεί. Η κυβέρνηση θεωρεί σωστό η Εξεταστική να ξεκινήσει από την αρχή της δεκαετίας, προκειμένου να εκτιμηθεί αλλά και να εντοπιστούν προβλήματα στη λειτουργία της ΕΥΠ κατά τη περίοδο διαφόρων κυβερνήσεων. Η απόφαση αυτή, πάρθηκε μετά τις αποκαλύψεις πως δύο πολιτικοί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιάνης Βαρουφάκης παρακολουθούνταν από το 2015, αλλά και ότι τα στοιχεία των κεντρικών γραφείων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος παρακολουθούνταν μέσα στο 2016. Υπέρ αυτής της απόφασης, τάσσονται η Ν.Δ, το Κ.Κ.Ε, η ΜέΡΑ25, και η Ελληνική Λύση. Δύο κόμματα της Βουλής εναντιώνονται σε αυτή την απόφαση, και αυτά αποτελούν το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που εμμένουν στην άποψη η Εξεταστική να εστιάσει στα πεπραγμένα της τωρινής κυβέρνησης.
Το ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως με την επιλογή διεύρυνσης του χρονικού διαστήματος από την Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να εκτιμηθεί η λειτουργία της ΕΥΠ και κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την εστίαση στα τωρινά γεγονότα και κατά προέκταση να μην αναλάβει τις ευθύνες της. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ επιμένει περισσότερο στην εξέταση των γεγονότων κατά τη τωρινή κυβέρνηση ώστε να διευκαλυνθεί περισσότερο η περίπτωση Ανδρουλάκη, όμως είναι ανοιχτό στην εξέταση των προηγούμενων χρόνων μόνο εάν προκύψουν «συγκεκριμένα στοιχεία» όπως έχει δηλώσει η Χαριλάου Τρικούπη.
Το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται σύμφωνοι και ως προς ένα άλλο θέμα το οποίο αφορούσε τη δομή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία διεξήχθη την 1η Σεπτεμβρίου. Καλούμενοι στη συνεδρίαση υπήρξαν 9 άτομα, τα οποία θα έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα τους υποβάλλονταν. Η τακτική της κυβέρνησης, προέβλεπε αυτά τα άτομα να βρίσκονται όλα μαζί στον ίδιο χώρο κατά την υποβολή των ερωτήσεων. Η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη όμως, βρίσκονταν υπέρ της άποψης τα άτομα αυτά να καλούνταν κατά μόνας και να απαντούσαν ξεχωριστά στις ερωτήσεις, ώστε να μην προκληθεί σύγχυση και απόσπαση από το κύριο ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελίας Λιακούλη. «Το σκάνδαλο των υποκλοπών συγκλονίζει τη χώρα και δημιουργεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Εμείς από το ΠΑΣΟΚ ζητήσαμε όλα στο φώς, αλλά τα θεσμικά όργανα πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Σήμερα η πλειοψηφία πρότεινε ομαδοποίηση όλων όσων έρθουν κάτι που οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό της διαδικασίας».
Η Κουμουνδούρου μπορεί να προσπαθεί να προσεγγίσει τη Χαριλάου Τρικούπη ώστε να αποδυναμώσει την ισχύ του Μεγάρου Μαξίμου, όμως το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται επιθετικό και επικριτικό προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος μέσα από πρόσφατη δήλωση του, έκανε λόγο για «επικοινωνιακές φιέστες» του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ υποστηρίζοντας πως η αντιπολίτευση οργανώνει διαρκώς επικοινωνιακά παιχνίδια ώστε να διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου. Ιδιαίτερα σκληρός ακούστηκε και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ραδιοφωνική ομιλία του, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι εκμεταλλεύεται την υπόθεση για να «ξεπλύνει τις ευθύνες της δικής του καταστροφικής διακυβέρνησης».
Η Ν.Δ σαφώς έχει καταλάβει πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στη πολιτική σκακιέρα. Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει, πως η άρνηση του Ανδρουλάκη να δεχθεί πως η υπόθεση του αντιμετωπίζεται πλέον ενώπιον της δικαιοσύνης καθώς και οι συνεχείς επιθέσεις του στη κυβέρνηση, οφείλονται καθαρά σε «πολιτική τακτική» αφού είναι φανερό πως στη προκειμένη περίπτωση συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να γίνει ξεκάθαρο και το επόμενο διάστημα το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ενόψει του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά και ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Συντάκτης: Μαρία Ανδρίκου