Τις τελευταίες μέρες την θέση του πολέμου στην Ουκρανία και της κλιματικής αλλαγής, έχει πάρει στην Ευρωπαϊκή επικαιρότητα το “έγκλημα” της Φιλανδής Πρωθυπουργού, Sanna Marin να τολμήσει να περάσει λίγες στιγμές χαράς με τους φίλους της.  Η Sanna Marin είναι μια από τις νεότερους πολιτικούς αρχηγούς στον κόσμο, μια γυναίκα που πάρα τον σεξισμό και την ασέβεια που έχει υποστεί, έχει βγει μπροστά για την χώρα της και οδηγεί τον Φιλανδικό λαό σε ακόμα καλύτερες μέρες μέσω του ισχυρού κοινωνικού προγράμματος της κυβέρνησης της.

 Ας σταθούμε αρχικά στο τι συνέβη και ξέσπασε αυτός ο πολιτικά κανιβαλιστικός και σεξιστικός οχετός. Η Sanna Marin, απεικονίστηκε σε βίντεο και φωτογραφίες να διασκεδάζει με φίλους και φίλες της σε ένα νυχτερινό κέντρο. Ο φιλανδικός τύπος της συντηρητικής αντιπολίτευσης δημοσίευσε τις εικόνες αυτές και διαστρέβλωσε τελείως την πραγματικότητα, με αναφορές περί χρήσης ναρκωτικών και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από την ίδια, ενώ δεν δίστασαν να διαδώσουν ψευδείς φήμες, πως η φιλανδή πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο event απάτησε τον σύζυγο της, διότι εθεάθη να χορεύει με έναν άλλο άντρα. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δημιούργησαν διεθνή σάλο και έτσι οι σεξιστικές επιθέσεις εναντίον της Sanna Marin έγιναν ασταμάτητες. 

 Είναι το λιγότερο ντροπή, μια γυναίκα 36 χρονών να δέχεται τέτοιου είδους ακραίες επιθέσεις, επειδή πέρασε κάποιες στιγμές διασκέδασης. Αλλά είναι ακόμη περισσότερο λυπηρό το γεγονός πως κάποιοι επιτήδειοι για μικροπολιτικά οφέλη αλλοίωσαν τελείως την πραγματικότητα και προσπάθησαν να δείξουν την Sanna Marin ως έναν ανεύθυνο άνθρωπο, μια γυναίκα ανίκανη να κυβερνήσει την  χώρα της μόνο και μόνο γιατί είναι γυναίκα και νέα σε ηλικία. Παρόλα αυτά, αυτός ο πολιτικός κανιβαλισμός, επέστρεψε στον βούρκο από όπου προήλθε και αυτό καθότι όλες οι υγιείς, δημοκρατικές δυνάμεις στην πολιτική σκηνή και στα media στάθηκαν δίπλα στην Φιλανδή Πρωθυπουργό και επιπρόσθετα η ίδια δεν φοβήθηκε να προβεί σε τεστ χρήσης ναρκωτικών στο οποίο βγήκε αρνητική, ισοπεδώνοντας τους δημαγωγούς που ήθελαν να κερδοσκοπήσουν από την ανάγκη ενός νέου ανθρώπου να περάσει κάποιες όμορφες στιγμές με φίλους. 

 Στην σύγχρονη πολιτική, εκφράζεται ιδιαίτερα η ανάγκη για συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά δρώμενα, ταυτόχρονα με την ανάγκη πως η πολιτική χρειάζεται ανανέωση. Συνεπώς, θεωρείται άξιο ερωτήματος πως μπορούμε να επιζητούμε από τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την πολιτική όταν βλέπουμε να κατασπαράζεται επικοινωνιακά, ένας νέος άνθρωπος, μια γυναίκα 36 χρονών, για την ηλικία και το φύλο της και επειδή τόλμησε να περάσει λίγες στιγμές χαράς; Γιατί πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την πολιτική  ως μια στρατιωτική υποχρέωση και καταπίεση και όχι ως ένα κοινωνικό λειτούργημα; 

 Είναι αυτονόητο πως η προτεραιότητα ενός πολιτικού είναι να υπηρετήσει τον λαό του, τους ανθρώπους που με την ψήφο τους του έδωσαν την τιμή αλλά και την ευθύνη να τους εκπροσωπήσει. Αυτό συνεπάγεται με το γεγονός πως πρέπει να υπάρξουν θυσίες από έναν πολιτικό, θυσίες από τον ελεύθερο χρόνο του, θυσίες από τον χρόνο που περνά με την οικογένεια του και θυσίες που καθιστούν προτεραιότητα τους πολίτες για έναν πολιτικό. Αυτό όμως παράλληλα δεν αναιρεί το γεγονός πως όλοι οι άνθρωποι και ειδικότερα τα νέα άτομα έχουμε την ανάγκη για έστω λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς  με τους δικούς μας ανθρώπους, δεν είναι έγκλημα, είναι ανάγκη. 

 Επιπλέον, πέρα από την τάση της συντηρητικής πλευράς να βαφτίζει ως έγκλημα την νεότητα, οι συντηρητικοί ιδεολόγοι, ασπαζόμενοι την πατριαρχία, επιχειρούν να επιτεθούν σε ένα γενικό πλαίσιο στο δικαίωμα της συμμετοχής των γυναικών στα πολιτικά δρώμενα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό της φιλανδής πρωθυπουργού, όπου με το που ξέσπασε αυτός ο διεθνής ντόρος διακατεχόμενος από ψέματα και ανακρίβειες, πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι του συντηρητικού χώρου έσπευσαν να υπονομεύσουν την ικανότητα των γυναικών στο να μπορέσουν να ηγηθούν στην πολιτική και το εάν η Sanna Marin πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς αποφυγήν στον πολιτικό χώρο, εξαιτίας του φύλου και της ηλικίας της. Εν έτη 2022 , τέτοιες θέσεις οδηγούν τον κόσμο μας πίσω σε σκοτεινές εποχές αν μη τι άλλο.

 Η σύγχρονη πολιτική δεν έχει ανάγκη από κανιβαλισμό και λαϊκισμό, αυτό που χρειάζεται η πολιτική αλλά πάνω απ’όλα η κοινωνία είναι η κριτική και ιδεολογική αξιολόγηση της πολιτικής και του έργου ενός πολιτικού και όχι της προσωπικής ζωής του. Με τέτοιου είδους κανιβαλιστικές τακτικές η πολιτική αντί να γοητεύει την νεολαία, θα την απωθεί, έχοντας ως αποτέλεσμα την εδραίωση της τάσης του απολιτίκ. Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, διάλογο και κριτική σκέψη και λιγότερο λαϊκισμό, δημαγωγία και πολιτικό κανιβαλισμό, αυτή είναι η μοναδική διέξοδος της μετατόπισης της πολιτικής από μια ανιαρή και πιεστική υποχρέωση, σε ένα κοινωνικό και αλληλέγγυο λειτούργημα, ειδάλλως η νέα γενιά θα μείνει απλά στο πολιτικό περιθώριο. 

Συντάκτης: Τζουλιάν Χατζίου