Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα οι απόψεις γύρω από την πανδημία, που έχει πλήξει όλο τον κόσμο τα τελευταία 2 χρόνια, διίστανται. Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι της πολιτικής ελίτ με στόχο τον έλεγχο της κατάστασης στην παγκόσμια σκηνή και την μετατροπή της παγκόσμιας κοινωνίας σε μαριονέτες των προσωπικών τους συμφερόντων. Γι’ αυτόν τον λόγο, παρατηρείται ένας διχασμός στην ελληνική κοινωνία με το επίκεντρο να βρίσκεται στην άτυπη ‘’σύγκρουση‘’ εμβολιασμένων κι αντιεμβολιαστών. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ 30 χωρών στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών που έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση από το εμβόλιο.
Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των αντιεμβολιαστών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 30%, ποσοστό που συγκριτικά με άλλες χώρες στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερο. Ωστόσο, που οφείλεται αυτό το ποσοστό;
Δυστυχώς, τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στην άρνηση των πολιτών για το εμβόλιο. Πολλές ομάδες, όπως ανακοίνωσε και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, εκμεταλλεύονται τον φόβο των πολίτων ως προς την αξιοπιστία κατά του covid-19 διασπείροντας ψεύτικες πληροφορίες και ανεπίσημα στατιστικά. Βέβαια πίσω από αυτή την συμπεριφορά μπορεί να εμφωλεύεται και ένα πολιτικό σχέδιο, διότι έρευνες δείχνουν ότι το 30% τον ατόμων που δεν έχουν κάνει εμβόλιο, αρνούνται να εμβολιαστούν με την δικαιολογία ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στις ελληνικές αρχές, καταφεύγοντας στο αίτημα των εκλογών απαιτώντας την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Και αυτό επειδή έχουν παρακινηθεί από διάφορες ομάδες με ανεπίσημες πηγές και άτυπα θεσμικά δίκτυα που θα είχαν τεράστια οφέλη από αυτή την κατάληξη.
Γι’ αυτό τον λόγω είναι σημαντική η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης της αναξιοπιστίας των εμβολίων αλλά και η κάμψη της διστακτικότητας για το εμβόλιο, οπού πρέπει να είναι πρωταρχικοί στόχοι της κάθε κυβέρνησης.
Όσο αναφορά την κάμψη της διστακτικότητας, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία, καθώς στις αρχές της πανδημίας η Γαλλία σημείωνε τα χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών στα εμβόλια ανάμεσα σε 144 χώρες και σήμερα έχει καταφέρει να είναι μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων. Αυτό οφείλεται στην πετυχημένη εκστρατεία της Γαλλικής κυβέρνησης κατά της πανδημίας με καταπολέμηση της παραπληροφόρησης με σωστή ενημέρωση, της επιβράβευση όσων έκανα και κάνουν εμβόλιο αλλά και με την σωστή πίεση στους διστακτικούς. Οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως υπάρχει τρόπος να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού στα επιθυμητά αποτελέσματα με στόχο το συλλογικό καλό και την επιστροφή στην προ-πανδημίας κανονικότητα, χωρίς τον κίνδυνο της κοινωνικής και οικονομικής εξόντωσης.