¨Ο χειμώνας έρχεται¨,  μια αρκετά γνωστή φράση που τρόμαζε πολλούς απο τους χαρακτήρες της σειράς Game of Thrones φαίνεται ότι πλέον δεν θα αποτελεί μόνο κομμάτι μιας σειράς φαντασίας, αλλά θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων πρόκειται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε πολλά νοικοκυριά των κρατών-μελών της Ε.Ε. , μετατρέποντας τον χειμώνα σε έναν οικονομικό εφιάλτη.

Μελέτες που διεξήχθησαν απο την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) καταλήγουν ότι τα νέα δεδομένα στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας θα οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση του ποσοστού της φτώχειας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Όπως ανακοίνωσε η (ETUC) οι ανεβασμένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων σαν το φυσικό αέριο θα σπρώχνουν ολοένα και περισσότερο τους κατοίκους με χαμηλούς μισθούς σε ένα είδος «ενεργειακής φτώχειας».

Με βάση την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) τα μεγαλύτερα ποσοστά εργαζομένων που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην νέα αυτή οικονομική πρόκληση της θέρμανσης με πιθανό κίνδυνο να βυθιστούν στην φτώχεια, ανήκουν στα εξής κράτη, Κύπρος με (45,6%), Βουλγαρία με (42,8%), Λιθουανία με (34,5%), Πορτογαλία με (30,6%), Ελλάδα με (28,7%) και Ιταλία με (26,1%). Το γέγονος αυτό κρούει το «καμπανάκι» του κινδύνου στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών καθώς και στην ίδια την Ένωση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωσή ετοιμάζει μια «εργαλειοθήκη» μέτρων όπως την ονομάζει που θα μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών για να αντιμετωπίσουν την δραματική αυτή αύξηση της ενέργειας και των καυσίμων χωρίς να γίνει καμία απολύτως παραβίαση των κανόνων της αγοράς ενέργειας. Η Κέντρι Σίμσον, η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. ανακοίνωσε οτι τις ερχόμενες εβδομάδες θα δωθούν ακριβείς οδηγίες απο την Ε.Ε. για την δημιουργία και τον συντονισμό της «εργαλειοθήκης» απο τα κράτη-μέλη, έναν «σύμμαχο» στον «πόλεμο» των τιμών της ενέργειας. Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Λιουμπλιάνα συνάντηση των Υπουργών ενέργειας των κρατών-μελών της Ένωσης προκειμένου να προταθούν λύσεις στο πρόβλημα, όπως αυτές που έδωσε η Σίμσον σε ομιλία της σχετικά με την μείωση των ειδικών φορών κατανάλωσης και του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την πίεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων καλείται να βοηθήσει τους εργαζόμενους να επιβιώσουν απο την ενεργειακή φτώχεια. Η Ε.Ε. οφείλει να εγγυηθεί οτι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους των κρατών-μελών, οποίοι δεν θα έχουν τίποτα να φοβηθούν απο τον χειμώνα και τις υψηλές τιμές που τον συνοδεύουν.

Συντάκτης: Μιχαήλ-Άγγελος Τσοτάκος